Celozrnná mrkvová bábovka s polevou

Co by to bylo za podzim bez mrkvové bábovky a dýňové polévky.😁 Dýni necháme na příště a dnes se pustíme do mrkve. Možná se budete divit, ale mrkvovou bábovku jsem poprvé ochutnala asi před 3 lety. Do té doby jsem si říkala, že v ní bude určitě ta mrkev hrozně cítit. A ono vůbec! Mrkev nám dodá super sladkou chuť a příjemně vláčnou konzistenci.😊

Počet porcí:

14 klínků (dle formy, naše má 2,4 l)

Doba přípravy:

1 hod pečení a 30 min příprava

Kdy podávat:

Snídaně, svačina

 O receptu
A co by to bylo za mrkvovou bábovku, kdyby uvnitř nebyly voňavé pekany a skořice? My jsme navíc přidali šťavnaté brusinky, celozrnnou mouku a polevu z mandarinkovo-citronového freshe a bílé čokolády. Těsto je také příjemně ovoněné muškátovým oříškem a pro ještě větší vláčnost jsme bábovce dopřáli najemno nastrouhané jablíčko. My jsme s Martinem použili novou formu na bábovku o objemu 2,4 litru (mami, tati, děkuju za narozeninový dárek 😘), ale stejně dobře půjde těsto připravit z menší dávky, pokud máte menší formu, nebo nalít na plech a připravit si tak mrkvové řezy s polevou. Nápadům se meze nekladou.😊 Jediné, co vám doporučím, je, chraňte tuhle bábovku vlastním tělem před všemi nájezdníky, jinak vám nezbyde podobně jako mně skoro nic! Ano, Martin se nemohl udržet.😁

 

Suroviny

Mrkvová bábovka

  • 340 g celozrnné pšeničné mouky
  • 240 g mrkve (v očištěném stavu)
  • 200 g jablek (v očištěném stavu) nejlépe Granny Smith
  • 200 g polotučného mléka
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 140 g pekanů
  • 130 g másla
  • 80 g medu
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g sušených a slazených brusinek
  • 5 vajec
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce mleté skořice
  • Na špičku lžičky nastrouhaný muškátový oříšek
  • 2 špetky soli
  • 1 lžíce sody na pečení
  • 1 lžíce kypřícího prášku
Poleva

  • 100 g bílé čokolády
  • Šťáva z poloviny mandarinky
  • Šťáva z 1/4 citrónu

Postup

Bábovka  

Množství surovin je upraveno pro bábovkovou formu o objemu 2,4 litru. 

Vejce, mléko a jogurt vyjmeme z lednice v dostatečném předstihu, aby se suroviny stačily ohřát na pokojovou teplotu. Tento bod je velmi důležitý, protože v těstě pracujeme s kypřícím práškem a sodou, a pokud bychom měli suroviny s rozdílnou teplotou (např. jogurt z lednice a mouka ze špíže), mohlo by se stát, že se těsto při pečení srazí. 

Mezitím si uděláme přípravu, protože smíchat těsto už je potom rychlovka.😊

Oškrábeme mrkev, odkrojíme její konce, omyjeme a nastrouháme ji na jemném struhadle. Oškrábeme také jablka, vyřízneme z nich jadřince a omyjeme je. Očištěná jablka nastrouháme opět najemno. Následně si odvážíme máslo a rozpustíme ho v mikrovlnce nebo v hrnci na tepelném zdroji. Máslo musí mít pokojovou teplotu, takže ho v mikrovlnce nenecháváme dlouho a ohříváme jej na nižší teplotu. Pekanové ořechy rozsekáme v sekacím nástavci na malé kousky (ne úplně na oříškovou mouku) a dáme stranou. Ve střední míse smícháme suchou směs – celozrnnou mouku, skořici, muškátový oříšek, brusinky, kypřící prášek a sodu. Suchou směs dáme stranou. Jakmile mají mléko a jogurt pokojovou teplotu, smícháme ve střední míse mokrou směs. Do mísy nalijeme mléko, přidáme k němu jogurt, med, citrónovou šťávu a promícháme. 

Nyní předehřejeme troubu na 160 stupňů horkovzduch a formu na bábovku vymažeme  dokonale máslem, nebo velmi důkladně potřeme rostlinným olejem. My používáme olej ve spreji, který s nanášením do nejmenších zákoutí bábovkové formy pomáhá perfektně. Pokud víte, že vaší formě takové vymazání nestačí, pak doporučím vymazat formu tukem (máslo/olej) a formu vysypat polohrubou moukou nebo strouhankou (to upřednostňuju). 

V robotu balónovou metlou vyšleháme na vyšší stupeň celá vejce společně s cukrem a solí. Je nutné, aby vznikla pěkná pevná pěna, která bude tvořit špičku při nadzvednutí metly. Nenechte se odradit, tento proces může trvat klidně 5-10 minut. Po dokonalém vyšlehání má pěna barvu cappucina.😊 Celý proces jde udělat i s tyčovým mixérem s nástavcem šlehače, ale co si budeme, robot je výkonnější pomocník.  

Při nízké rychlosti do vyšlehané pěny zašleháme rozpuštěné máslo pokojové teploty a následně po malých částech přilíváme mokrou směs. Pak ručně stěrkou zapracujeme pekany. Zapracováváme jemně, ať si nepoškodíme našlehaná vejce. Dále stěrkou zapracujeme nastrouhanou mrkev a jablka. Na závěr pak přimícháme suchou směs. Jakmile opatrně vmícháme suchou směs, musíme těsto hned nalít do formy a rychle s bábovkou do trouby. V suché směsi je totiž soda, která začíná ihned po spojení s vlhkem reagovat a ochudili bychom se o část nadýchanosti mrkvové bábovky.

Bábovku pečeme na 160 stupňů cca 60 minut (naše trouba peče docela rychle). Nejlepší je do ní píchnout dřevěnou špejlí (ne dřív než po 45 min, aby nám těsto po otevření trouby nespadlo) a pokud na ní nejsou známky těsta, pak je bábovka hotová. Zároveň ji ale nenecháváme v troubě zbytečně dlouho, aby se nám nevysušila.😊 Pokud máte menší dávku těsta a menší formu, pak uberte na čase pečení. Bábovku vytáhneme z trouby, necháme ji 3 minuty odpočinout a následně vyklopíme na chladící mřížku.

Poleva 

Jakmile máme bábovku upečenou a chladne nám, připravíme si polevu. Do hrnečku vymačkáme šťávu z mandarinky a citrónu. Hrneček dáme stranou. Do malé misky vložíme nalámanou bílou čokoládu a dáme ji povolit do mikrovlnky na nižší stupeň. Čokoládu hlídáme a klidně ji z mikrovlnky vyjmeme ještě předtím, než je celá rozpuštěná. Jakmile pomocí vidličky čokoládou začneme míchat, nerozpuštěné kousky se rozpustí a zároveň tím zabráníme přehřátí. Rozpouštění čokolády v mikrovlnce se nám osvědčilo více než ve vodní lázni a tento přístup aplikuje plno profesionálních cukrářů. Do čokolády následně začneme pomalu přilívat vymačkaný fresh. Na začátku se čokoláda srazí, ale nelekejte se toho, jakmile přilijete veškerou šťávu, směs se naředí, bude krásně hladká, sladká, příjemně nakyslá a vonět po mandarince. Pokud chcete, můžete do polevy nastrouhat i trochu citrónové kůry. Tohle udělejte jen v případě, že máte bio citron bez chemického postřiku.🙂

Dokončení 

Vychladlou bábovku polijeme polevou a ozdobíme dle libosti.🌸 My jsme použili jedlé květy Begonie, její květy mají nakyslou chuť a hodí se tak skvěle k čokoládové polevě, ve které je citrón. Teď už jen zbývá si ke klínku bábovky uvařit odpolední kávu a s rodinou si vychtunat tento moment.😊