Nejlepší žemlovka vašeho života

Přesně tak, čtete správně. 🙂 Je totiž dokonalá. Vespod krásně vlhoučká vrstva celozrnných croissantů, na ní vanilkový krém se šafránem, opilé meruňky a maliny v ořechovici, pořádná vrstva bílkovin ve formě tvarohu s dokonalým ořechovým máslem a na těhle božích surovinách vás čeká znovu vrstva croissantů, tentokrát ale neskutečně křupavých doplněných o pražené plátky mandlí. Ok. Jestě někdo pochybuje? 😀

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

80 min (50 min pečení)

Kdy podávat:

Snídaně, oběd nebo večeře

 O receptu
 Žemlovka je český pokrm, se kterým jsme se nejspíš často setkávali ve školní jídelně. Já ji nesnášela. Vždycky jsem tam našla slupku od jablka a bylo tam šíleně moc rozinek. Našla jsem si k ní cestu až v dospělosti. Paradox, co?! 😀 Ale nedělám ji klasicky. Všechno se snažím vždycky maličko inovovat. Místo bílých rohlíků jsem použila úžasné máslové celozrnné croissanty. Místo namáčení v mléce se skořicí a vanilkovou cukrem používám ten nejvoňavější poctivý žloutkový krém s pravou vanilkou a špetkou šafránu. Místo nijak zpracovaných jablek a hrušek je ovoce prolité ořechovicí a farmářským máslíčkem. A abychom do žemlovky dostali bílkoviny, přidali jsme vrstvu s tvarohem. Ale opět. Ne jen obyč tvaroh se žloutkem. Ale pěkně jsme jej ochutili ořechovým máslem, kůrou z limety a nesmí chybět ani špetka soli. Prostě tohle je TA žemlovka. Ochutnejte sami a uvidíte. 🙂
Suroviny
CELOZRNNÉ CROISSANTY

  • 8 ks celozrnných máslových croissantů
ŽLOUTKOVÝ KRÉM

  • 250 g mléka
  • špetka šafránu (jde to i bez něj, ale..)
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2 žloutky
  • 20 g čekankového sirupu (lze nahradit medem)
  • 10 g třtinového cukru

TVAROH

  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 5 lžic libovolného ořechového másla
  • 2 špetky soli
  • Kůra z půlky limety
  • 10 g čekankového sirupu (lze nahradit medem)
    OVOCE

    • 125 g malin
    • 4 velké meruňky
    • 20 g rozpouštěného másla
    • 20 g ořechovice (nebo jiné slivovice)
    • 5 g třtinového cukru

      Postup

      Tvaroh:
      Ve vysoké nádobě si vyšleháme tyčovým mixérem s nástavcem metlička tvaroh, ořechové máslo, kůru z limety, čekankový sirup a sůl. Necháme odpočívat na lince.

      Žloutkový krém:

      Začneme žloutkovým krémem. Do menšího hrnce nalijeme mléko. Do něj dáme špetku šafránu. Je to třeba 6 vláken šafránu. Rozřízneme si vanilkový lusk napůl a špičkou nože z něj setřeme zrníčka. Ta společně s luskem vhodíme do mléka a dáme zahřívat na střední teplotu. Mezitím si vyšleháme ve vysoké nádobě žloutky s čekankovým sirupem a cukrem. Obsah hrnce promícháváme. Mléko obsahuje cukr, proto má tendenci se připalovat. Jakmile dosáhneme bodu varu, a tedy mléko začne jemně bublat, vyjmeme šafrán, vanilkový lusk a začneme mléko tenkým pramínkem přilévat do nádoby ke žloutkům. Neustále šleháme na střední rychlost tyčovým mixérem s nástavce metlička. Jakmile máme všechno mléko přelité ve vysoké nádobě, na vysokou rychlost vše prošleháme.

      Ovoce:

      Ovoce si omyjeme, osušíme a meruňky nakrájíme na měsíčky. Prolijeme máslem rozpuštěným v mikrovlnce na menší výkon a ořechovicí. Pocukrujeme a vše lžící promícháme.

      Croissanty:

      Croissanty rozpůlíme podélně a následně napůl. Z každého croissantu nám tam vzniknou 4 kousky.

      Kompletace:

      Pekáč (náš měl rozměry 30 krát x 15 cm) vymažeme poctivě máslem, můžete také pro lepší chuť vysypat cukrem, ale je to zbytečné. Začneme vrstvit 9 čtvrtek croissantů, ty namažeme pomocí stěrky polovinou tvarohového krému. Na krém navrstvíme ovoce bez tekutin. Zalijeme půlkou žloutkového krému. Přichází na řadu dalších 9 čtvrtek croissantů. Znovu zbylá půlka tvarohového krému, ovoce bez tekutiny a žloutkový krém. Nahoru pak natrháme zbytek croissantů a dáme péct nezakryté na 180 stupňů. Po 30 min přidáme plátky mandlí, aby se nám opekly dozlatova.

      Pečení a servis: 

      Žemlovka je hotová, jakmile je vrchní vrstva croissantů krásně křupavá a zlatavá. Nahoru můžeme přidat trochu čerstvých malin pro barvu a lístky čerstvé máty. To by bylo vše. 🙂 Doufám, že si na tomto receptu pochutnáte a že vyzkoušíte i některé naše další slané recepty. Ty najdete tady. 🙂

       

      Share This