Cupcakes s mangem, marakujou a slaným kokosem

Tak a teď se vám musím k něčemu přiznat. Tento recept vzniknul kvůli tomu, abych využila kolotoč na muffiny/cupcaky. Kravina, kterou mám doma už rok. 😀 Prosím, nesmějte se mi. Budete se určo ptát, odkud ten stojánek je. Je z Tchiba. 🙂 A teď jdeme na recept, protože to je to, o co tady běží!

Počet porcí:

4 porce (celkem 9 cupcaků)

Doba přípravy:

1,5 h

Kdy podávat:

Ke kafíčku po obědě

 O receptu
Mango, marakuja a kokos je prostě dokonalá kombinace chutí. 🙂 Těsto cupcaků nádherně chutná a voní po oříškách. Když zakrojíte do cupcaku, vyteče na vás láva mangového pyré, které je kyselkavé díky marakuji a limetové šťávě. Krémová čepice cupcaku je z tvarohu a cream cheese, takže žádný máslový a tučný krém. A celý dezert je doplněný o plátky kokosu, které si opečeme nasucho na pánvi a posolíme, abychom měli mix chutí sladká, kyselá a slaná. Prostě mňam, to nejde jinak vyjádřit. 🙂 A přestože by se mohl recept zdát technicky náročný, není tomu tak. I tak jsme si ale nachystali pro vás video, protože věříme, že vám pomůže k dokonalému výsledku. :-*

 

 

Suroviny
TĚSTO

  • 56 g lískových oříšků
  • 30 g celozrnné pšeničné mouky
  • 36 g špaldové hladké mouky 
  • 36 g másla
  • 20 ml mléka
  • vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 6 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špětka soli
PYRÉ

  • 1 střední zralé mango
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • Půl marakuji (neboli passion fruit) 
KRÉM

  • 175 g odtučněného tvarohu (nejlépe z vaničky od Madety)
  • 125 g cream cheese (doporučuji Philladelphia)
  • 33 g bílé čokolády
  • 25 g čekankového sirupu (případně medu)
  • 5 g strouhaného kokosu
    KOKOSOVÉ PLÁTKY

    • 10 g kokosových plátků
    • 2 špetky soli

    Postup

    Těsto na cupcaky:

    Nejprve si najemno rozemeleme lískové ořechy v sekacím nástavci od tyčového mixéru. Rozpustíme si máslo v mikrovlnce a necháme jej zchládnout. Do střední mísy prosejeme hladkou a celozrnnou mouku včetně otrub. K moukám přisypeme najemno namleté lískové oříšky, kypřící prášek, sůl a vše stěrkou promícháme. Rozbijeme si vejce od šťastných slepiček, zvlášť do vysoké nádoby žloutky a do jiné vysoké nádoby bílky. Žloutky si vyšleháme s cukrem. Potrvá to zhruba 3 minuty, než se nám vytvoří světlá nadýchaná pěna. Do směsi přilijeme rozpuštěné a zchladlé máslo, lžičku domácího vanilkového extraktu (jak na něj se dozvíte ve videu) a mléko. Troubu nastavíme na horkovzduch 155 stupňů. Vyšleháme zbytek surovin ve žloutkové směsi. Důkladně si umyjeme a vysušíme metličku a jdeme na tuhý sníh. K bílkům přisypeme špetku soli a šleháme nejprve na nízký stupeň a postupně zvyšujeme otáčky, dokud se nám nevytvoří tuhý sníh. Do mísy s moukou přilijeme žloutkovou směs a stěrkou vymícháme konzistentní těsto. 1/5 tuhého sněhu vložím do mísy s těstem, abychom si směs na cupcaky rozředili a snadněji do ní posléze zapracovali zbytek sněhu pomocí krouživých pohybů. Zbytek sněhu pomyslně rozdělíme na 4 části a postupně sníh zabalíme do těsta. Těsto nalijeme do výšky3/4 košíčků. Pečeme 25 min. Raději zkusíme špejlí, zda jsou cupcaky propečené. Muffiny necháme zchladnout v otevřené troubě.

    Mangové pyré s marakujou: 

    Zralé mango okrojíme od pecky a slupky. Nakrájíme jej na menší kostky. Ty vložíme do malého hrnce. Do hrnce vydlabeme půlku marakuji, přidáme 2 lžíce limetové šťávy a povaříme pár minut pod pokličkou na nízký stupeň. Směsí mícháme. Mango obsahuje cukr, proto má tendenci se mírně namalovat. Následně směs přelijeme do vysoké nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme na hladké pyré. Necháme zchladnout a přesuneme do lednice vychladit.

    Krém:

    Do vysoké mísy vložíme tvaroh, cream cheese, rozpuštěnou čokoládu (nejlépe to jde v mikrovlnce nebo nad vodní parou), čekankový sirup, domácí vanilkové aroma a strouhaný kokos. Vše vyšleháme do celistvého krému. Dáme zachladit do lednice.

    Kokosové plátky: 

    Plátky kokosu opečeme na sucho na pánvi do zlaté barvy, přisypeme sůl, promícháme a necháme vychládnout.

    Kompletace: 

    Nožem vyřízneme kulatý otvor v muffinech, necháme si kousek od okraje a nesmíme proříznout spodní část. Dovnitř nalijeme pyré, nahoru navrstvíme krém pomocí cukrářského pytlíku a drezírovací špičky. Krém ozdobíme plátky slaného kokosu, zbylou půlkou passion fruit a citronovým tymiánem. Necháme hodinu vychladit, cupcaky vyfotíme, nasdílíme na IG (haha, my se totiž hrozně rádi koukáme na vaše výtvory) a sníme. 🙂