CELOZRNNÉ TWISTERY S CHEDDAREM A CHORIZEM

Ajta, krajta. Co k tomuto receptu napsat. Dokud nezkusíte, nepochopíte tu opojnou vůni a chuť těchto bobánků. 😀 Připravili jsme si pro vás video, abyste viděli, že to není žádná vyšší dívčí, ale že to zvládne každý. 🙂

Počet porcí:

12 twisterů (4 porce)

Doba přípravy:

3 h 30 minut (z toho 2 h 45 min kynutí/pečení)

Kdy podávat:

Snídaně/oběd/večeře

 O receptu
Dlouho jsem měla v hlavě tento nápad. 🙂 Protože byly dříve doby, kdy jsme každou neděli ráno vzali Nobyho na procházku a šli tady do vzdálenějšího Lidlu koupit si přesně podobné twistery. My ale použili celozrnnou mouku, protože nám voní po oříškách a nemůžeme se jí nabažit. Teď si řeknete, že příprava bude určitě složitá. Ale vůbec. Obzvlášť podle videa to zvládne každý a nemyslím si, že je v receptu moc prostoru pro dělání chyb. Jakože určitě se to všem povede. 🙂
Video
Suroviny
Na těsto

  • 180 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cheddaru
  • 100 g choriza
  • 150 ml mléka
  • 90 g vařené a nastrouhané brambory
  • 40 g másla
  • 21 g čerstvého droždí (5 g sušeného)
  • 5 g soli
  • 5 g třtinového cukru
  • 1 vejce

Postup

Nejlepší je si všechny suroviny nachystat stranou do misek.

Začneme kváskem. Najemno si nadrobíme do misky čerstvé droždí. K droždí přisypeme cukr a pomocí vidličky vytvoříme kašičku. Do misky přilijeme teplé mléko, nemělo by přesáhnout teplotu 40 stupňů. Přisypeme lžíci hladké mouky, špetku soli a promícháme. Povrch posypeme půl lžicí hladké mouky. Misku přikryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek (zhruba 15 min) v troubě max na 40 stupňů nebo na jiném teplém místě.

Do mísy od robota prosejeme obě mouky, přisypeme sůl a vše promícháme. Přidáme bramboru, rozklepneme vejce od šťastné slepičky a přilijeme vzešlý kvásek. Zapracováváme v robotu na nižší stupeň pomocí hnětacího háku. Po pěti minutách budeme postupně přidávát kostičku měkkého másla po kostičce. Každý další kousek másla hodíme do robu až poté, co předchozí kousek máme zapracovaný. Hotové těsto přikryjeme potravinářskou fólií a dáme zase kynout do trouby max na 40 stupňů, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Následně těsto vyklopíme na pracovní plochu, vyboucháme z něj plyny a pomazlíme se s ním (ukazuju ve videu). 🙂 Zapracované těsto dáme do mísy, která se nám vleze do lednice, přikryjeme opět fresh fólií a dáme na hodinu do lednice zachladit a podruhé kynout.

Mezitím si nakrájíme cheddar a chorizo na malé kostičky.

Těsto vyklopíme na vál, vytvarujeme z něj tlustého hada a rozdělíme jej na 4 stejné kousky.

S každým kouskem těsta se ještě pomazlíme a vytvoříme si z něj kuličku. Pomoučíme si pracovní plochu hladkou moukou a pomocí válečku se snažíme vytvarovat z těsta tenký a dlouhý obdélník (viz video). Ten si rozdělíme na 4 až 5 menších obdélníků, do každého nasypeme cheddar a chorizo a zabalíme jej. Spoj pomačkáme prsty a prsty rozválíme ruličku, aby se spoj zpevnil. Takto si vytvoříme ruličky z celého těsta. Následně každou ruličku rozpůlíme ostrým nožem po delší straně, spojíme k sobě dva konce a zapleteme copánek. Oba konce ohneme dospod twisteru a dáme kynout na plechu vystlaný pečícím papírem do trouby na 20 min. Teplota v troubě opět max 40 stupňů.

Poté opatrně vytáhneme oba plechy z trouby, hlavně s nimi nesmíme bouchat. Troubu si rychloohřevem předehřejeme na 230 stupňů, vložíme oba plechy do trouby a troubu vystříkáme vodou. Postříkáme mírně také naše twistery. My pečeme přibližně 14 min, ale vy budete hlídat povrch, který má být krásně dozlatova. Pečivo necháme vždy vychladnout, než jej rozlomíme. V opačném případě by se nám zbytečně srazilo. A jak už to tak bývá u domácího pečiva, nejlepší je ten den. 🙂

 

Share This