ZAPÉKANÉ BRAMBORY S BROKOLICÍ

Klasika, kterou jsme se snažili vylepšit dodanou zeleninou navíc. A tak jsme do brambor přidali brokolici a žampiony a nepoužívali žádnou smetanu, ale mléko. Já tento recept miluju. Když navíc použijete fakt dobrou farmářskou uzenou kýtu, určitě si budete mlaskat. 🙂

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

1 h 10 minut (z toho 40 min pečení)

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu
Zapečené brambory. Nebo taky francouzské brambory. Každý je možná známe trošku jinak a já musím říct, že tohle bylo jedno z mála jídel, které mi i ve školní jídelně chutnalo. 😀 Teda, nechápejte mě zle, jídelna na základce stála za nic, ale v jídelně na gymplu jsem si chodila pro extra nášup. 😀
Suroviny
Na těsto

  • 800 g brambor varného typu A/B
  • Půl střední brokolice
  • 6 středních čerstvých žampionů
  • 300 g uzené farmářské kýty
  • 2 střední žluté cibule
  • 3 vejce od štastné slepičky
  • 100 ml mléka
  • Sůl
  • Kampotský pepř
  • 2 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
  • Máslo na vymazání pekáče
Na ozdobení

  • Kyselé okurky
  • Okurkový salát

Postup

Brambory ve slupce dáme vařit do vody. Kupujte raději v obchodě menší, jednak se rychleji uvaří a taky se budou lépe krájet, aniž by se rozpadly. Další věc je varný typ brambor. Doporučuju A nebo B, protože jsou méně moučné a nebudou se tak po uvaření rozpadat. Brambory vařte raději o trošku méně, stejně se dovaří ještě v troubě. Předvařujeme je ve vodě proto, aby byl pokrm rychleji hotový a hlavně abychom zachovali více živin třeba v brokolici, která by zbytečně dlouhým pečením ztrácela své vitamíny. Mezitím, co se nám brambory vaří, si připravíme vše ostatní. Cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak uzené maso. Brokolici rozkrojíme napůl, nožem ořežeme růžičky, které pokrájíme na menší kousky a v cedníku omyjeme studenou vodou. Žampiony oloupeme, já nožičky nemám ráda, takže jen hlavičky pokrájíme na tenké plátky. Rozklepneme si vejce do mléka a metličkou promícháme. Pekáč vymažeme máslem, případně pomocí mašlovačky olejem. Cibulku zesklovatíme na rozpáleném oleji na nepřilnavé pánvi. Přidáme na pánev k cibuli nadrobno nakrájené uzené a na vyšší stupeň opékáme, dokud nám nezačnou obě suroviny karamelizovat. Brambory nožovým testem postupně zkoušíme, jakmile už jsou na 90 % měkké, můžeme je vytáhnout z hrnce a dát je do jiné nádoby, kde nám rychleji vychládnou než v horkém hrnci. Nožem oloupeme slupku brambor. Následně brambory nakrájíme na plátky, spíše silnější než tenké, dejme tomu třeba 0,8 mm. 🙂 Cenťák je moc a půl cenťák málo. 😀 Suroviny si pomyslně rozdělíme na 3 díly (platí pro uzené s cibulkou, brokolici a žampiony), brambory na 4 díly. Do pekáčku začneme vrstvit brambory, osolíme, jemně opepříme, přidáme brokolici, žampiony a uzené s cibulkou, Následuje další vrstva brambor, osolíme, opepříme, brokolice, žampiony, uzené s cibulkou. Třetí vrstva brambor, sůl, pepř, zbytek brokolice, žampionů, uzeného s cibulkou a úplně nahoru poslední vrstva brambor, kterou už jen osolíme a opepříme. Celou směs zalijeme ještě jednou rozšlehanými vejci s mlékem a dáme péct do trouby na 170 stupňů, dokud horní vrstva brambor nebude krásně opečená. U nás to bylo něco mezi 35-40 minuty. Servírujeme s kyselou okurkou, případně s okurkovým salátem, na ten jsem měla chuť, ale Martin rozhodl, že budou jen okurky. 😀