Tvarohová buchta s opilými ostružinami

Při tvorbě tohoto receptu jsem vycházela z tvarohu. S čím tvaroh miluju? S ovocem, aspoň trošku kyselým! K tomu pár dalších surovin a nový vymyšlený receptík je na světě. 🙂 Jako vždy jsme se jej snažili odlehčit, ale ne na úkor chuti.

Počet porcí:

6

Doba přípravy:

1 h 10 min (z toho 35 min pečení)

Kdy podávat:

Snídaně nebo ke kafíčku po obědě

 O receptu
Těsto z celozrnné a mandlové mouky (můžete si ji namlít sami z celých mandlí bez slupek), sušeného kokosu, vrstva odtučněného tvarohu, vanilka, zralé a sladkokyselé ostružiny, které se koupou v koňaku, nahoře kakaová drobenka. Kdo by sakra dokázal odolat? Já teda ne. 😀 Věřte mi, budete se oblizovat až za ušima, pokud tuhle buchtu vyzkoušíte. Je v ní trocha červeného kampotského pepře, který příjemně perlí na jazyku. Jasně, můžete to udělat bez koňaku i kampoťáku, ale celé tohle kombíčko je sakra jiná pecka. Rozhodně nedoporučujeme používat jiný pepř (čtyřbarevný a podobně, má úplně jinou chuť). Naopak koňak můžete nahradit případně rumem. K receptu jsme natočili taky video návod, ano, je to naše první video na YouTube. Máme z něj velkou radost, tak snad se bude líbit i vám.Samozřejmě na něm vidíme asi 100 chyb, takže se budeme snažit postupně zlepšovat, co to půjde.
Video recept
Suroviny
TĚSTO A KAKAOVÁ DROBENKA

  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 60 g mandlové mouky (možno také v mixéru posekat mandle bez slupky najemno)
  • 50 g sušeného strouhaného kokosu
  • 60 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 2 g prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 2 g kakaa (přidáme až později)
TVAROH

  • 250 g odtučněného tvarohu (např. Madeta v kelímku)
  • 2 žloutky
  • 20 g čekankového sirupu / medu
  • Kůra z půlky limety 
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Zrníčka z půlky vanilkového lusku

OVOCE

  • 200 g ostružin
  • 10 g třtinového cukru
  • 8 otočení mlýnkem s červeným kampotským pepřem. Pokud nemáte, nepoužívejte žádný pepř!!! Červený kampotský pepř není růžový pepř, který běžně seženete v obchodě.
  • 15 g koňaku (my použili tento)

    Postup

    Těsto:

    Ve střední míse si smícháme obě mouky, sušený kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva a sůl. Ke směsi přidáme máslo vytažené z lednice nakrájené na menší obdélníky. Konečky prstů těsto propracujeme. Pracujeme rychle a nezahříváme směs dlaněmi. Poté vložíme do lednice vychladit.

    Tvaroh:

    Ve vyšší nádobě vyšleháme tyčovým mixérem s metličkou nebo jiným šlehačem tvaroh, žloutky, čekankový sirup (případně med), nastrouhanou limetovou kůru, vanilkový extrakt a zrníčka z vanilkového lusku.

    Ovoce:

    V misce smícháme ostružiny s třtinovým cukrem, koňakem a nadrceným červeným kampotským pepřem.

    Forma:

    Kruhovou formu o velikosti 15 cm položíme na plech s pečícím papírem. Podle výšky formy uřízneme ze zbytku pečícího papíru dlouhý pruh, který přiložíme dovnitř formy ke stranám. Papír na bocích formy si můžeme přichytit kolíčky na prádlo, nebo si namočíme prst do oleje, jím obkroužíme formu a pečící papír se na olej přichytí.

    Kompletace:

    Předehřejeme si troubu na horkovzduch 160 stupňů. Do formy vložíme 3/4 těsta. Prsty se snažíme těsto rozprostřít po celé ploše formy. Těsto také prsty vytlačíme směrem nahoru po hranách formy, aby nám vytvořilo lepší rantlík pro krém. Zbytek těsta v misce smícháme s kakaem a dáme stranou. Na těsto nalijeme tvarohový krém a stěrkou uhladíme povrch. Do formy nasypeme ostružiny, tak aby byla jedna vedle druhé. Ovoce nezatlačujeme do tvarohu. Pokud nám zbylo v misce zbytek koňaku, dolejeme jej do formy. Nyní přichází řada na kakaovou drobenku. Prsty ji rovnoměrně rozdrobíme na ovoce.

    Pečení:

    Koláč dáme péct do trouby. Potvrá to přibložně 35 min. Ale naše trouba peče jak drak. 😀 Nelekejte se toho, že bude nahoře drobénka měkká po vytažení z trouby. Tím, že je v ní máslo, ztuhne až po vychladnutí. Koláč jsme nechali na plechu a ve formě skoro vychládnout. Pak jsme opatrně formu otevřeli a odstranili pečící papír ze stran. Protože těsto obsahuje tvaroh a ten my rádi vychlazený, dali jsme koláč před zakrojením vychladit. 🙂 Tak dobrou chuť a budeme rádi, když se nám pochlubíte se svými výtvory. 🙂