Kuřecí křídla v BBQ omáčce
Počet porcí:
2
Doba přípravy:
1 h 20 min (z toho hodina pečení)
Kdy podávat:
Oběd/večeře
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší žlutá cibule
- 5 stroužků česneku
- 80 g cukru krystal
- 120 g jablečného vinného octu
- 240 g kvalitního kečupu
- 1 lžička kvalitní hořčice
- Pár kapek worcesteru
- 2 lžičky uzené sladké papriky
- 2 lžičky sušeného zázvoru
- Půl lžičky uzeného tabasca
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře pepper..field
- 1 malá jalapeno paprička
- 500 g kuřecích farmářských křidélek
Postup
Nejprve si přichystáme křídla. Křídla omyjeme, osušíme a odřežeme z nich poslední článek křídla, na kterém není žádné maso. My máme rádi rozpůlit si zbývající část křídla na 2 poloviny v kloubu, lépe se pak jí. Křídla vložíme do zapékací mísy, nejlépe s víkem.
Pokračujeme s marinádou. Ve hmoždíři si rozbijeme česnek zbavený klíčků a jalapeno papričku zbavenou semínek. Pokud hmoždíř nemáme, pak nakrájíme česnek i jalapeno papričku nadrobno. V menším hrnci rozpálíme olej, do kterého nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile se začne cibule zbarvovat do polo-zlatova, přidáme česnek a jalapeno papričku. Necháme 2 minuty rozvonět a rovnoměrně celou plochu hrnce zasypeme cukrem krystal. Plamen si snížíme na nižší střední výkon. Cukr se nám bude pomalu rozpuštět do podoby karamelu. Nikdy obsahem v hrnci nemícháme. Pokud potřebujeme promíchat vyšší vrstvu cukru, která se nám nerozpouští, pak hrnec nadzvedneme do výšky a krouživými pohyby zápěstí přeléváme tekutinu uvnitř hrnce. Jakmile je cukr rozpuštěný a začíná nám tmavnout do zlatavé podoby, nalijeme do hrnce jablečný ocet. Plamen zvýšíme na max, počkáme 2 minuty, kdy ocet přejde varem a ztratí svou štiplavost. Pak do hrnce vložíme kečup, hořčici, koření, sůl, tabasco, worcester a směs z hmoždíře. Vše povaříme 3 minuty a vložíme obsah rozmixovat do blenderu. Vystačíme si také s tyčovým mixérem, tam ale bude třeba omáčku ještě propasírovat přes jemné sítko, abychom ji měli krásně jemnou.
Větší půlku marinády nalijeme na křídla, která v ní lžící obalíme. Přikryjeme víkem, případně alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů po dobu 30 min. Po 30 min sundáme víko a pečeme dalších 10 min. Chceme docílit krásné zlatavé kurčičky, takže na posledních pár minut pečeme křídla na režimu gril. Pozor, koukáme pořád do trouby, protože nechceme mít žádné černochy a gril je docela rychlý. 🙂 Pokud se nám omáčka v troubě vypekla, pak tady máme přesně tu menší část, kterou jsme si nechali stranou, na případné doobalení. V opačném případě můžeme zbytek omáčky nalít do sklenice s víčkem a uchovat v lednici po dobu jednoho týdne. Hodí se perfektně do sandwiche, ke steakům apod.
K těmto velice dietním křidýlkám se hodí čerstvý chleba. 😀