Kuřecí křídla v BBQ omáčce

A furt jsem doma slyšela, že by si nejradši dal nějaká super křídla obalená v omáčce a pak si olizoval pořádně špinavé prsty. 😀 Když jsem byla před pár dny na velký nákup v Globusu, objevila jsem tam farmářská kuřecí křídla. Rovnou jsem hodila do košíku dvě balení a v hlavě jsem si sumírovala recept na svoji dokonalou BBQ omáčku, kterou už dlouho tuním. 😀 Takhle, nejradši bych si ji nechala do kuchařky, ale když jsem tyto křídla ukázala ve stories na IG, málem jsem nestačila odpovídat na dotazy, jestli bude recept. 😀 Tak tady je. :-*

Počet porcí:

2

Doba přípravy:

1 h 20 min (z toho hodina pečení)

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu
Tady už není co dodávat. Jsou prostě dokonalá! 🙂
Suroviny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší žlutá cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 80 g cukru krystal
  • 120 g jablečného vinného octu
  • 240 g kvalitního kečupu
  • 1 lžička kvalitní hořčice
  • Pár kapek worcesteru
  • 2 lžičky uzené sladké papriky
  • 2 lžičky sušeného zázvoru
  • Půl lžičky uzeného tabasca
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře pepper..field
  • 1 malá jalapeno paprička
  • 500 g kuřecích farmářských křidélek

Postup

Nejprve si přichystáme křídla. Křídla omyjeme, osušíme a odřežeme z nich poslední článek křídla, na kterém není žádné maso. My máme rádi rozpůlit si zbývající část křídla na 2 poloviny v kloubu, lépe se pak jí. Křídla vložíme do zapékací mísy, nejlépe s víkem.

Pokračujeme s marinádou. Ve hmoždíři si rozbijeme česnek zbavený klíčků a jalapeno papričku zbavenou semínek. Pokud hmoždíř nemáme, pak nakrájíme česnek i jalapeno papričku nadrobno. V menším hrnci rozpálíme olej, do kterého nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile se začne cibule zbarvovat do polo-zlatova, přidáme česnek a jalapeno papričku. Necháme 2 minuty rozvonět a rovnoměrně celou plochu hrnce zasypeme cukrem krystal. Plamen si snížíme na nižší střední výkon. Cukr se nám bude pomalu rozpuštět do podoby karamelu. Nikdy obsahem v hrnci nemícháme. Pokud potřebujeme promíchat vyšší vrstvu cukru, která se nám nerozpouští, pak hrnec nadzvedneme do výšky a krouživými pohyby zápěstí přeléváme tekutinu uvnitř hrnce. Jakmile je cukr rozpuštěný a začíná nám tmavnout do zlatavé podoby, nalijeme do hrnce jablečný ocet. Plamen zvýšíme na max, počkáme 2 minuty, kdy ocet přejde varem a ztratí svou štiplavost. Pak do hrnce vložíme kečup, hořčici, koření, sůl, tabasco, worcester a směs z hmoždíře. Vše povaříme 3 minuty a vložíme obsah rozmixovat do blenderu. Vystačíme si také s tyčovým mixérem, tam ale bude třeba omáčku ještě propasírovat přes jemné sítko, abychom ji měli krásně jemnou.

Větší půlku marinády nalijeme na křídla, která v ní lžící obalíme. Přikryjeme víkem, případně alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů po dobu 30 min. Po 30 min sundáme víko a pečeme dalších 10 min. Chceme docílit krásné zlatavé kurčičky, takže na posledních pár minut pečeme křídla na režimu gril. Pozor, koukáme pořád do trouby, protože nechceme mít žádné černochy a gril je docela rychlý. 🙂 Pokud se nám omáčka v troubě vypekla, pak tady máme přesně tu menší část, kterou jsme si nechali stranou, na případné doobalení. V opačném případě můžeme zbytek omáčky nalít do sklenice s víčkem a uchovat v lednici po dobu jednoho týdne. Hodí se perfektně do sandwiche, ke steakům apod.

K těmto velice dietním křidýlkám se hodí čerstvý chleba. 😀