Hovězí po mongolsku

Od tohoto receptu jsme moc nečekali. Hledali jsme nějakou rychlovku z pár surovin. Ty jo, ale o to víc nás překvapil. Prostě spojení sojové omáčky, česneku, zázvoru a chilli papričky je boží.

Počet porcí:

2

Doba přípravy:

30 min

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu
Rychlé jídlo z pár surovin, které potěší všechny milovníky asijských receptů. Trochu jsme si poladili poměry dle naší chuti, navíc jsme přidali černý pepř a koriandr.
Suroviny
  • 200 g hovězí zadní plece/kýty
  • 2 stroužky česneku
  • cca 1 cm čerstvého zázvoru (chceme stejné množství jak česneku)
  • 1 ks jalapeňo papričky
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce vody
  • 1,5 lžíce cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1 ks jarní cibulky
  • Koriandr dle chuti
  • Arašídy dle chuti

Postup

Prvně si najemno nasekáme stroužky česneku (my vytahujeme středy) a zázvor, který si nejprve oškrábeme škrabkou na brambory. Potom zbavíme semínek jalapeňo papričku a nasekáme ji na stejně velké kousky jako česnek a zázvor. Všechny tři suroviny si dáme stranou na pozdější použití. Následně si do misky, která je dostatečně velká, aby se do ní vlezlo maso, dáme kukuřiční škrob a nameleme čerstvý černý pepř (cca 4 potočení). Na velmi tenké plátky nakrájíme hovězí maso (krájíme proti vláknu) a vložíme ho do misky. V misce pečlivě promícháme maso se škrobem a pepřem, aby byl obalený každý kousek masa. Pořádně rozpálíme pánev a na trošce rostlinného oleje osmahneme maso. Pánev musí být opravdu rozpálená, aby to byla rychlovka. Jakmile je maso z obou stran zatažené, dáme ho z pánve. Do výpeku z masa vložíme česnek, zázvor a jalapeňo papričku. Krátce osmahneme na středním plamenu. Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat (rozpustit). Následně do pánve přidáme sójovou omáčku a vodu a chvilku povaříme. Do omáčky vložíme maso a necháme ji zahustit škrobem z masa (vaříme společně ještě pár minut). Podáváme s rýžovými nudlemi (rýží) posypané najemno nakrájenou jarní cibulkou, koriandrem a arašídy.😊