Panettone mazanec s bílou čokoládou a pistáciemi

Měkuška. Tak bych nazvala tento recept. 😀 Naprosto dokonalé měkkoučké brioškové těsto, které voní po skořici a kardamomu. Uvnitř rozpuštěná bílá čokoláda, na povrchu pistácie. Něco jiného než klasický mazanec. Ale proč ne. Hlavní je, že je to dokonalé. A o to přece jde. Užít si se svou rodinou dokonalé chvíle s dokonalým jídlem.

Počet porcí:

4 snídaně

Doba přípravy:

6 hod (30 min příprava těsta, 5 hodin práce s těstem a kynutí,  30 min pečení)

#ROVNOVAZIM skóre:

odlehčená verze mazance

Kdy podávat:

snídaně, po kávě

 O receptu
Mazanec naprosto zbožňujeme. Táta ho u nás doma dělal nejen na každé Velikonoce, ale i na každé Vánoce, protože se mu nechtěla motat vánočka. 😀 Martin je ale milovníkem panettone. A tak jsem mu letos chtěla udělat radost a upéct mu tento italský dezert poprvé sama. Ale udělala jsem to po svém a vyšel z toho můj Panettone mazanec. A sklidila jsem obrovský úspěch. Dokonce mi za to slíbil masáž, takže to asi muselo být joo dobrý. 😀 Příprava sice možná trvá o něco déle, než jste u nás zvyklí. Ale tohle není klasický recept. Je to taková poctivka, kterou si jednou za rok uděláme, když už máme tady ty velikonoční svátky. 🙂
Suroviny
Panettone

  • 115 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • Půl lžičky soli
  • 70 g třtinového cukru
  • 30 g droždí
  • 55 g vody
  • 2 a půl vejce (zbylou půlku vejce necháme na potření)
  • Půl vanilkového lusku
  • 2 g skořice
  • 1 g kardamomu
  • 100 g másla
  • 20 g nesolených pistácií

Něco navíc, aby to bylo neskutečně moc mňam a oblizovali jsme se až za ušima 😀

  • 100 g bílé čokolády
  • 30 g nesolených pistácií
Na servis

  • Ovoce
  • Arašídové máslo

Postup

Do mísy od robota nasypeme mouky, sůl, cukr, nadrobené droždí na malé kousky, semínka z vanilkového lusku, skořici a kardamom. Promícháme metličkou, aby se sypké suroviny promísily. Přidáme vejce a vodu. Pokud máme kuchyňský robot, necháme dělat nástavec typu hák svou práci a pečlivě necháme všechny suché a mokré suroviny promíchat. Pokud robota nemáme, pak promícháme vařečkou. Máslo si nakrájíme na menší plátky a začneme kousek po kousku trpělivě přidávat do těsta. Další kousek másla přidáme vždy až tehdy, když to předchozí máme zapracované v těstě. Nebojte se, proces zabere třeba 15 min, ale vyplatí se počkat. 🙂 Povrch zpracovaného řídkého těsta (řidší konzistence se nebojte) posypeme hladkou moukou, zabalíme do fresh fólie a dáme kynout do trouby, kterou si vyhřejeme max na 40 stupňů. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Počítejme s tím, že to potrvá 1,5-2 hodiny. Po této době do těsta vtlačíme pěst, abychom dostaly ven plyny, a těsto si vyklopíme na vál. Opět se se nebojme řídkosti těsta. Věřte nám, bude to dokonalé. 🙂 Tvrdou stěrkou na těsto těsto propracujeme. Stěrka nám pomáhá právě proto, že její pomocí těsto roztáhneme a ostrou hranou zase převalíme zpět. Takto zapracováváme těsto minimálně 5 min. Potřebujeme, aby se bílkovina (vlákna lepku) uvolnila a těsto se začalo vázat. Jedině takto docílíme milionu bublinek v hotovém výrobku a nebude to žádný podřadný výrobek s maxi dírami. Vysypeme si moukou čistou mísu, do ní pomocí stěrky vložíme těsto, posypeme moukou, zabalíme mísu do fresh fólie a dáme mísu s těstem minimálně na hodinu do lednice. Mezitím si připravíme kovovou obruč na korpus. Strany vysteleme proužkem pečícího papíru, který si nastřihneme ve stejné šířce, jak je obruč vysoká. Naspod plechu dáme taktéž pečící papír. Těsto po hodině tuhnutí vytáhneme z lednice. Teď přijde možná maličko náročnější část, ale vlka nic. 🙂 Pracovní plochu poprášíme hladkou moukou. Prsty si z těsta na pracovní ploše vytvarujeme obdélník. Doprostřed vložíme bílou čokoládu a pistácie, oboje nasekané nahrubo a zatlačíme do těsta. Užší část těsta přeložíme přesně uprostřed na druhou stranu, podobně jako když zavíráme knihu. Tento proces znovu opakujeme. Zase užší stranu přehneme, jako když zavíráme knihu ke druhé straně. Pak těsto přetáhneme z vnějších okrajů ke středu a spojíme. Následně vytvarujeme souměrnou kouli tak, že těsto obejmeme z boku dlaněmi a otáčíme s ním po směru hodinových ručiček. Kouli vložíme do obruče. Obruč přikryjeme fresh fólií a dáme do trouby vyhřáté max na 40 stupňů na hodinu kynout. Po vykynutí panettone mazanec vytáhneme opatrně z trouby, troubu dáme předehřát na 170 stupňů horkovzduch a mezitím zamíchaným vejcem pokojové teploty panettone mazanec potřeme. Na povrch nasypeme celé pistácie. Na teplotu 170 stupňů pečeme panettone mazanec 10 min. Po této době troubu ztlumíme na 160 stupňů a pečeme dalších 10 min. Posledních 10 min pak pečeme na teplotu 150 stupňů. Panetonne mazanec rozhodně nechceme vysušit. Proto je dobré do něj 5 min před koncem pečení píchnout špejlí, možná se trefíme zrovna tam, kde není čokoláda. 🙂 Pokud ne a vytáhneme špejli mokrou, ochutnáme, jestli je to těsto nebo rozpuštěná bílá čokoláda. Hotový panettone mazanec vytáhneme z trouby, přikryjeme jej navlhčenou (jen jemně navlhčíme prsty) čistou utěrkou a necháme 5 min odpočinout. Následně obruč odstraníme, stejně tak pečící papír zespod a ze stran. Nikdy, nikdy, nikdy nesmíme zakrojit do panettone mazance, když je ještě teplý. Srazilo by se nám. Proto radši hodinku počkejme a až poté rozkrojme. Já vím, hrozně těžce se čeká. Ale stojí to za to.
Dokonalý je panettone mazanec potřený arašídovým máslem, nahoru kiwi, jahody nebo třeba maliny. Bože, mňam. Jo a nesmím zapomenout, že je skvělé i nadruhý den. :-*