CUKETOVÝ CHLEBÍČEK S KRÉMEM ZE SLANÝCH ARAŠÍDŮ

Tak ale moment. Už jste někdy jedli neskutečně šťavnatý cuketový chlebík, ve kterém ale ta cuketa není vůbec cítit? Nahoře poctivá vrstva krému z tvarohu, cream cheese a trocha arašídového másla s příchutí slaného karamelu? Sakra! Sladkost, slanost, šťavnatost, bože! Mňam!

Počet porcí:

6-8 porcí

Doba přípravy:

60 min

#ROVNOVAZIM skóre:

odlehčené

Kdy podávat:

ke kávě

 O receptu
Doma jsem měla poslední 2 kousky zeleniny. Cuketu a květák. Nechala jsem hlasovat na IG, jaký recept byste si přáli. A bylo to fakt doslova 50 na 50. Martin projevil přání, že by si hrozně moc dal něco sladkého. Takže bylo rozhodnuto. 😀 Cuketový čoko chlebíček, který si ale zaslouží mít na sobě božskou čepici krému. Nechtěla jsem prasit se šlehačkou nebo mascarpone, takže jsem použila nízkotučný tvaroh a cream cheese, zrovna jsem měla doma Philadelphii. Do krému jsem přimíchala trošku arašídového másla s příchutí slaného karamelu od Bigboy Butter (není to žádná spolupráce :)). Miluju ty zajímavé dezerty, které nejsou jen sladké, ale je v nich třeba i kyselost nebo slanost.
Suroviny

Chlebíček

  • 225 g cukety
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 20 g kakaa (ideálně značky Van Houten, věřte mi, je skvělé)
  • 2 g kypřícího prášku
  • 2 g sody
  • 1 g soli
  • 35 g lískových oříšků
  • 60 g 50 % čokolády (pokud budete mít více hořkou, pak přidejte trošku cukru)
  • 70 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 43 g (60 ml) rostlinného oleje
  • 60 g nízkotučného tvarohu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (6 g)

Krém

  • 170 g odtučněného tvarohu
  • 125 g cream cheese (Philadelphia)
  • 50 g arašídového másla s příchutí slaný karamel (my použili Big Boy Slaný karamel)
  • 50 g bílé čokolády
  • 20 g medu nebo čekankového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (4 g)

Postup

Krok 1 – Cuketa

Cuketu omyjeme, neloupeme, nastrouháme najemno do misky a necháme odpočívat.

Krok 2 – Suchá směs

Do větší mísy nasypeme mouku, kakao, cukr, kypřící prášek, sodu, sůl, lískové ořechy překrojené napůl a čokoládu nasekanou na menší kousky. Vše promícháme.

Krok 3 – Tekutá směs

V menší misce smícháme olej, nízkotučný tvaroh, vanilkový extrakt a 3 žloutky. Bílky si dáme stranou do vysoké nádoby, kde je vyšleháme tyčovým mixérem dokud se nám nebude tvořit pevná špička za metličkou.

Krok 4 – Kompletace chlebíčku

Dáme si předehřát troubu na 170 stupňů horkovzduch. Do mísy se suchými surovinami zamícháme stěrkou tekutou směs. Následně přidáme nastrouhanou cuketu, z jedné třetiny cukety vymačkáme část vody. Voda v cuketě nám dodává šťavnatost do cuketového chlebíčku. Jakmile je také cuketa promíchaná, opatrně po částech začneme zapracovávat sníh do těsta. Další várku sněhu přidáme, jakmile ta předtím je dokonale zapracovaná. Se sněhem se musíme pomazlit. On je tam proto, aby nám chlebíček krásně vyskočil a nebyl hutný, nýbrž nadýchaný. Do formy na biskupský chlebíček (ta naše má rozměry 30x10 cm) dáme pečící papír na dno i po stranách a nalijeme sem těsto. Dáme péct do trouby. U nás to trvalo 35 minut. Pokud máte formu větší, je jasné, že budete péct méně. Radši párkrát píchněte do chlebíčku, aby nebyl vysušený. Klidně radši ať je na špejli trošička vlhkého těsta, než aby na špejli nebylo po zapíchnutí do středu nic a chlebíček byl vysušený. Pak vytáhneme z trouby, necháme 2 minuty odpočinout, pomocí utěrky vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.

Krok 5 – Krém

Krém si uděláme v době, kdy se nám chlebíček peče. Nad vodní lázní (dobře, jde to i v mikrovlnce, nebudu lhát :D) si rozpustíme 50 g bílé čokolády. Stejně si rozpustíme i arašídové máslo. My použili značku BigBoy Butter Slaný karamel. Mezitím, co se nám oboje rozpouští, si vyšleháme tvaroh a cream cheese s medem. Pak do této směsi zašleháme rozpuštěnou čokoládu a arašídové máslo. Pokud nemáme arašídové máslo s příchutí slaný karamel, pak použijeme jen arašídové máslo a krém mírně dosolíme sami. Věřte mi, sladkost chlebíčku a slanost krému společně s oříšky udělá svoje. Budete se oblizovat až za ušima. 🙂 Krém dáme vychladit.

Krok 6 – Namazání krému na chlebíček

Jakmile je chlebíček plně vychlazený stejně jako krém, pomocí stěrky krém navrtsvím na chlebíček. Nemám žádný velký tip jak vytvořit hezký ornament. Prostě jsem to tam namazala a ono cokoliv vypadá dobře. 😀 Chlebíček kvůli krému uchovávejme v lednici, nejlépe v krabičce, aby se zbytečně chlebíček nevysušoval.

Share This