Hráškový krém s uzeným a celozrnnými toasty

Tuto polévku jsem nám udělala jen tak narychlo. V mrazáku jsem totiž našla mražený hrášek a kousek uzeného masa. Rychle jsme to jen blikli na stories a takový zájem, wau! Překvapilo nás to. Hodně z vás už ochutnalo a přišla nám samá chvála. Proto přidáváme polévku i na blog, aby nezapadla mezi stories na IG. 🙂

Počet porcí:

2 velké/4 menší

Doba přípravy:

60 min

#ROVNOVAZIM skóre:

super zdravé, chutné

Kdy podávat:

oběd nebo večeře

 O receptu
Dříve jsme se vždycky vyprdli na vaření vývaru, ale upřímně, zeleninový vývar je taková rychlovka, že vás to skoro vůbec nezdrží a přitom to dodá tak, ale tak na chuti, že si budete mlaskat. 🙂 Uzené do základu je taky skvělé, část uzeného jsem následně rozmixovala do polévky, protože ta masová chuť, to je prostě vončo. 🙂 Nahoru opražená semínky, opečené celozrnné krutónky a kopeš si spokojeně nožičkou. 😀 To je takový náš rodinný vtípek, vždycky když mi chutnalo taťkovo jídlo, pokopkávala jsem si nohou. 😀 Na našem IG @lubojatzky_couple naleznete ve výběrech foto postup na tento recept. Budeme rádi, když nám dáte vědět, jak jste si pochutnali. Děkujeme. 🙂

 

Suroviny
Hráškový krém

  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 350 g mraženého hrášku
  • 1 žlutá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky černého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g farmářského uzeného masa
  • Šťáva z půlky citronu
  • Sůl
  • Bílý pepř Pepper..field

Na dozdobení polévky

  • 8 plátků celozrnného toastového chlebu
  • Slunečnicová a dýňová semínka podle chuti

Postup

Krok 1 – Zeleninový vývar

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, pokud nemáme doma již hotový. Na 2 lžících rostlinného oleje opečeme stonek řapíkatého celeru nakrájený na jemné půlměsíčky a jednu mrkev nakrájenou na malé kostičky. Jakmile bude oboje opečené do polozlatova, přidáme žlutou cibuli nakrájenou najemno a opékáme dozlatova. Barva=chuť. Zalijeme 2 hrnkami studené vody. Přidáme 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy a 3 kuličky černého pepře. K vývaru hodíme také slupky od cibule (ne tu vrchní špinavou vrstvu), které vývaru dodají zlatou barvu. Necháme probublávat 20 min.

Krok 2 – Hráškový krém

Mezitím, co se nám vývar vaří, si nakrájíme 1 žlutou cibuli najemno, nastrouháme 3 stroužky česneku zbavené klíčků a nakrájíme 200 g uzeného na kostky. Cibuli zpěníme v hrnci na oleji, pak k ní přisypeme polovinu uzeného. Oboje pořádně zarestujeme. Přisypeme balení mraženého hrášku. Do hrnce nalijeme náš domácí zeleninový vývar (samozřejmě jej scedíme). Nelijeme tam vše, trošku vývaru si necháme pro případ, že by byl krém moc hustý a bylo potřeba jej zředit. Do hrnce nasypeme česnek a povaříme 5-10 minut, dokud není hrášek měkký.

Krok 3 – Uzené na ozdobení polévky

Mezitím si opečeme druhou půlku uzeného nasucho na pánvi s nepřilnavým povrchem. Opékáme, dokud není uzené krásně opečené ze všech stran.

Krok 4 – Hráškový krém dokončení

Obsah hrnce nyní rozmixujeme. Pokud máme blender, ideálka. Pokud ne, pak použijeme tyčový mixér a propasírujeme přes sítko. Krém následně pořádně osolíme, nebojíme se ani čerstvě mletého pepře a už vůbec ne dostatečného okyselení pomocí citronové šťávy.

Krok 5 – Celozrnné krutónky a semínka na dozdobení polévky

Opečeme si v toastovači nebo na pánvi s trochou másla celozrnný toastový chléb, nakrájíme jej na malé kostičky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme pár slunečnicových a dýňových semínek.

Nakonec do talíře nalijeme hráškový krém, na něj nasypeme opečené uzené, krutónky, semínka a vychutnáme si super polévku. 🙂