Rajčatová polévka s bazalkovým pestem

Cože? Slyším tady nějaké hlasy, že taky milujete italskou kuchyni? Pak si určitě zamilujete i tento recept, delikátní jemnou rajčatovou polévku s vyladěným bazalkovým pestem, které polévce dodá ten správný šmak. 🙂

Počet porcí:

3 velké/5 menších

Doba přípravy:

60 min

#ROVNOVAZIM skóre:

super zdravé, chutné

Kdy podávat:

oběd nebo večeře

 O receptu
Jestli jsem se někde měla narodit, tak v Itálii. 😀 Jsem prostě holka, jejíž poslední jídlo před smrtí by mohla být pizza, těstoviny nebo toskánský koláč! 😀 Rajčatovou omáčku k těstovinám jsme s Martinem jedli skoro celou vysokou. Teď si o to radši pochutnáváme na rajčatové polévce, kde je hromada pecorina, semínek a hlavně, fakt luxusní bazalkové pesto. Pesto dodá polévce neskutečný šmrnc, jemnost polévky se snoubí s dekadencí pesta, které chutná jako nejvoňavější bazalka a kousek štiplavého česneku. No co vám budu povídat, vyzkoušejte jej sami. 🙂 Na bazalkové pesto jsme použili kvalitní hmoždíř z litiny a akáciového dřeva. Dříve jsme používali (no možná spíše nepoužívali) porcelánový hmoždíř. Ale rozmělnit v něm některé suroviny bylo skoro nemyslitelné, aniž by u toho porcelán neprasknul. 😮 U tohoto Pepper..fielďáckého to vnímám přesně tak, že je to sice poměrně drahá záležitost, ale stojí to opravdu za to. Vydrží vám roky rokoucí, zvládne v rychlém čase vytvořit pesto, marinádu, salsu a hlavně rozmělnit koření. Někdy prostě jedna kvalitní výrobek nahradí x nekvalitních.
Suroviny

Rajčatová polévka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 žluté cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ chilli papričky
  • 200 g čerstvých cherry rajčat
  • 20 g třtinového cukru
  • 700 ml zeleninového (nebo jiného) vývaru
  • 1 plechovka drcených rajčat v konzervě
  • 1 lžíce Doppio Concentrato
  • 1 lžička sušené bazalky (pokud máte čerstvou bazalku, o to lepší)
  • Sůl
  • Červený pepř Pepper..field

Bazalkové pesto

  • 6 g bazalky
  • 10 g pecorina
  • 25 g olivového oleje
  • 7 g piniových oříšků
  • 7 g slunečnicových semínek
  • Čtvrt stroužku česneku
  • Sůl dle chuti
  • Bílý pepř Pepper..field

Na dozdobení polévky

  • Pecorino
  • Slunečnicová semínka
  • Dýňová semínka
  • Microgreens červené zelí
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce balzamika
  • 1 lžíce javorového sirupu

Postup

Krok 1 – Tomatová polévka

Do středního hrnce nalijeme olej, až bude rozžhavený, vhodíme do něj nadrobno nakrájenou cibulku a necháme o trošku více než zesklovatět. K cibuli přidáme nasekaný česnek nahrubo a chilli papričku nakrájenou nadrobno. Společně opékáme, dokud se česnek krásně nerozvoní. Začneme s přidáváním cherry rajčat, která máme nakrájená na půlky. Jednu půlku po druhé začneme přidávat řeznou stranou do hrnce, rajčatem si vytvoříme místo přes cibuli, česnek a chilli tak, aby se rajče dotýkalo dna hrnce a nemělo pod sebou již opečenou zeleninu. Následně rovnoměrně posypeme celé dno hrnce cukrem a necháme rajčata opékat a cukr karamelizovat. Jakmile budou rajčata zespod krásně zlatavá (což znamená, že zde proběhl proces karamelizace, který dodá hromadu chuti), rajčata zmáčkneme vidličkou tak, aby z nich vytekla šťáva. Ještě dvě minuty opékáme, přilijeme vývar, drcená rajčata a doppio concentrato. Vše společně povaříme. Polévku rozmixujeme v blenderu (případně tyčovým mixérem) a propasírujeme přes sítko. Osolíme, opepříme, případně dodáme trochu cukru nebo naopak kyselost pomocí červeného vinného octu. .

Krok 2 – Pesto

Do dokonalého hmoždíře Pepper..field vložíme prvně česnek. Paličkou boucháním kolmo ke dnu hmoždíře rozdrtíme česnek na kašičku. Pak do hmoždíře dáme piniové oříšky a slunečnicová semínka a znova drtíme. Přidáme nastrouhaný sýr pecorino a třením tloučku rozmělníme. Přidáme omyté a osušené listy bazalky, které taktéž nejprve poboucháme a následně začneme třít o dno a stěny koncem tloučku, dokud nebudou listy skoro na kašičku. Přiléváme olej a neustále třeme tloučkem, abychom rozmělnili všechny suroviny. Osolíme a opepříme.

Krok 3 – Sladkokyselá cibulka

Na lžičce olivového oleje osmažíme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Jakmile bude cibule zlatavá, přidáme lžíci balzamika a javorového sirupu. Promícháme, osolíme a dvě minuty společně opékáme.

Polévku nalijeme do talíře, nahoru přidáme bazalkové pesto, nejlepší cibulku, plátky pecorina, trochu opražených slunečnicových semínek, piniových oříšků a na dozdobení můžeme použít klíčky z červeného zelí.
Share This