Focaccia a pesto z medvědího česneku

Kdo by neznal tu božsky nadýchanou a měkoulinečkou placku, na kterou můžete dát úplně cokoliv a stejně chutná božsky? U tohoto receptu není důležitý jen poměr surovin, ale také postup. V těstu se musí udělat tolik bublinek, že byste je při nakrojení upečené focaccie nespočítali ani za milion let. 😀

.

Počet porcí:

6 porcí

Doba přípravy:

2 hod (z toho 80′ kynutí)

#ROVNOVAZIM skóre:

Poctivé pečivo

Kdy podávat:

Oběd nebo večeře

 O receptu

S parmazánem, pecorinem, cibulkou, bylinkami, s rajčátky čerstvými, sušenými, prostě s čímkoliv. Je to úplně jedno. Jakoukoliv variantu zvolíte, určitě se do ní zamilujete, obzvláště když si na ni namažete pesto z medvědího česneku, které je teď víc než aktuální. 🙂 Jemná focaccia, výrazné pesto. Dokonalá kombinace! Na pomoc s pestem jsme si vzali nejnovější přírůstek do Pepper..field rodiny. Je to nádherný robustní a těžký hmoždíř z litiny a akáciového dřeva. Každý kousek je jedinečný a moc se těšíme, až v něm vyzkoušíme rozmělnění koření, salsu nebo třeba marinádu.

Suroviny
Focaccia

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml vody
  • ½ droždí (pokud neseženete čerstvé, pak balíček (7 g) sušeného)
  • Maldon sůl (případně mořská sůl)
  • 40 ml olivového oleje
  • Podle preferencí na ozdobení focacci
    • Pecorino/parmazán
    • Rozmarýn
    • Sladkokyselá cibulka
      • 1 lžička olivového oleje
      • 1 červená cibule
      • 1 lžíce balzamika
      • 1 lžíce javorového sirupu
    • Ančovičky

Pesto z medvědího česneku

  • 20 g medvědího česneku
  • 15 g parmazánu
  • 20 g olivového oleje
  • 10 g piniových oříšků
  • 2 g slunečnicových semínek
  • Sůl dle chuti
  • Bílý pepř Pepper..field

 

 

Postup – Focaccia

Krok 1 – Míchání těsta

V míse od robota si rozpustíme ve vlažné vodě nadrolené čerstvé droždí. Přisypeme mouku a pomocí nástavce hák (nebo ručně starou dobrou vařečkou, u nás na Moravě by se řeklo vařechou :D) zapracujeme. Velmi řídké těsto pomocí stěrky vyklopíme na vál a připravíme si rovnou tvrdou stěrkou (zde je ukázka, abyste věděli, kterou myslíme). Na vál nedáváme mouku, chceme aby těsto bylo řídké. Následně těsto tvrdou stěrkou na vále převalujeme a zapracováváme. Stěrku používáme proto, že na ruce se takto řídké těsto hodně lepí. Dejte si záležet, čím déle vydržíte těsto zpracovávat, tím více se uvolní lepek a tedy bude těsto krásně jemné a vláčné. My jsme se naučili, že s těstem je nutné si pohrát, skoro se s ním pomilovat. 🙂 Většinou takto zpracováváme těsto minimálně 10 min.

Krok 2- Kynutí těsta

Do mísy od robota (nebo jiné) nalijeme cca 20 ml olivového oleje a do něj dáme propracované těsto. Mísu s těstem zafreshujeme potravinářskou fólií, případně přikryjeme čistou utěrkou a dáme na cca 40 min kynout na teplé místo tak, aby bylo plné bublinek.

Krok 3 – Přehnutí těsta

Nakynuté těsto odlepíme od boků mísy. V míse boky těsta vytáhneme co to jde a spojujeme. Následně těsto v míse překlopíme tak, aby spojené boky ležely dole. Těsto znova přikryjeme fresh fólií či utěrkou a dáme ještě jednou kynout na dalších 40 minut.

Krok 4 – Tvarování a ochucení těsta

Pokud máte pekáč/plech s nepřilnavým dnem, nalijte na dno cca 10 ml olivového oleje (podle velikosti pekáče) a rozetřete jej také do stran. Pokud ne, pak vystelte pekáč pečícím papírem a teprve poté na něj nalijte cca 10 ml oleje. My jsme rozdělili těsto na 2 poloviny, abychom udělali 2 různé příchutě. Placku začneme v pekáči prsty vytvarovávat, přilijeme dalších cca 10 ml oleje a konečky prstů zapracujeme olej do již vytvarované placky. Na každou focacciu přidáme cokoliv dle chuti. My na první do ďolíčků zapíchali rozmarýn a nastrouhali na ní pecorino sýr. Na druhou jsme dali pokrájené ančovinky naložené v oleji a tu nejlepší cibulku na světě. Cibulku uděláme tak, že na lžičce olivového oleje osmažíme na pánvi cibuli nakrájenou na půlkolečka. Jakmile bude cibule zlatavá, přidáme lžíci balzamika a lžíci javorového sirupu. Promícháme, osolíme a dvě minuty společně opékáme. Obě focaccie přikryjeme znovu fresh fólií a dáme na teplé místo nakynout (aspoň půl hodinky).

Krok 5 – Pečení

Mezitím si rozehřejeme troubu, pokud vám to trouba dovolí, pak se nebojte klidně na 250 stupňů a pečeme 12-14 min nebo dokud není focaccia na povrchu krásně zlatavá. Naposledy polijeme povrch focaccie zbylým olejem z mísy, necháme pár minut odpočinout, vyklopíme na mřížku, kde musí focaccia plně vychladnout. Nikdy nerozkrojujeme pečivo teplé, jinak se srazí.

Postup – Pesto z medvědího česneku

Krok 1 – Pesto z medvědího česneku

Do dokonalého hmoždíře Pepper..field vložíme piniové oříšky a slunečnicová semínka. Paličkou boucháním kolmo ke dnu hmoždíře rozdrtíme obě suroviny na kašičku. Přidáme listy medvědího česneku, které taktéž nejprve poboucháme a následně začneme třít o dno a stěny koncem paličky, dokud nebudou listy na kašičku. Přidáme nastrouhaný sýr pecorino, přiléváme olej a neustále třeme paličkou, abychom rozmělnili všechny suroviny. Osolíme, opepříme, případně kápneme pár kapek citronové šťávy.