DOMÁCÍ ČOKO/SKOŘICOVÁ/PERNÍKOVÁ GRANOLA

Recept ma domácí granolu jsme vymysleli někdy před rokem a půl a od té doby ho děláme všichni v rodině. Naši, ségra se snoubencem a doufám, že i babička. 😀 A podle zpráv, označení a sdílení na IG tento vychytaný receptík milujete i vy. To nás těší, proto jsme mu dali nový kabátek a myslíme si, že mu zaslouženě patří i místo na blogu. 🙂

Počet porcí:

14 (vydrží vám tak na týdenní snídaně ve dvou)

Doba přípravy:

45 min (z toho 30 min pečení)

#ROVNOVAZIM skóre:

Zdravé a tělu prospěšné

Kdy podávat:

Snídaně

 O receptu
Víte, co je senza na domácí granole? Že si ji můžeme udělat přesně takovou, jakou máme rádi. Takže třeba použijeme plátky kokosu, pekanové a kešu oříšky namísto mandlí a vyhneme se rozinkám. A to je super, ne? V receptu sice používáme čekankový sirup, snadno lze ale nahradit medem. Čekankový sirup má skvělou sladivost, obsahuje hodně vlákniny a přitom má málo kalorií. 🙂 Většinou dělám granolu ze dvojité dávky a pak ji máme doma 14 dnů, každý den po ní můžu rychle sáhnout, do misky si dát jeden skyr, trochu toho ovoce a granolu. Máme odzkoušené 3 příchutě. Kakaovou, skořicovou nebo perníčkovou. Nebo to klidně mícháme. Lžíce skořice a lžíce kakaa. Fantazii se meze nekladou. 🙂
Suroviny
  • 200 g ovesných vloček (klidně i bezlepkových)
  • 100 g kešu oříšků
  • 50 g pekanových oříšků (para nebo jakékoli jiné)
  • 50 g plátkových mandlí
  • 30 g kokosových plátků
  • 10 g chia semínek
  • lžíce kakaa/skořice/perníkové koření
  • 2 lžíce kokosového bio oleje
  • 3 lžíce čekankového sirupu
  • 50 g hořké čokolády

Postup

Ovesné vločky smícháme ve větší míse s kakaem / skořicí / perníkovým kořením, plátky mandlí a plátky kokosu (nepoužívejme strouhaný, pálí se). Tyčovým mixérem nadrtíme kešu a para/pekanové ořechy dost nahrubo. Posekané ořechy přidáme do směsi s vločkami, přisypeme také chia semínka. Vše promícháme. V malé misce si rozmícháme rozpuštěný kokosový olej (necháme jej maličko povolit v mikrovlnce) s čekankovým sirupem. Suchou a mokrou směs smícháme dohromady a nasypeme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme na 160 stupňů 20 až 30 minut. Pečlivě kontrolujeme granolu v troubě, v polovině pečení promícháme a dáváme pozor, aby se granola nepálila a nehořkla. Po vytažení necháme granolu vychladnout na plechu, díky tomu se granola slepí ve větší kusy. Až je granola vychlazená, zamícháme do ní nasekanou hořkou čokoládu. Užijte si tu omamnou vůni, která se při pečení bude linout po vašem bytě, a dobrou chuť! 😊 

Share This