CITRONOVO-BANÁNOVÁ BÁBOVKA

Mého manžela Martina jistě všichni znáte. Ale co možná o něm nevíte, je to, že miluje vlhké buchty. 😀 Teď už víte, proč si vybral mě. 😀 Dobře, dost legrace. Zkombinovala jsem dvě základní suroviny – citron a banán. Použila jsem špaldovou mouku, vanilku a na 1/3 bábovky taky kakao. Tuhle bábovku slíznul Martin na posezení, takže asi je fakt dobrá! 🙂

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

1 h 30 min (z toho 50 min pečení)

#ROVNOVAZIM skóre:

Aspoň maličko odlehčená verze

Kdy podávat:

Snídaně nebo ke kafíčku po obědě

 O receptu

Do MasterChefa jsem trénovala dokonalou bábovku, kdyby náhodou došlo na výzvu tohoto typu. Ta obsahovala hodně cukru, másla a tajné přísady, kterou zatím nechci prozradit! 😀 Recept jsem pro účely blogu pozměnila, díky použití banánu jsem dala o polovinu méně cukru, použila jsem špaldovou mouku a pomazlila se s těstem tak, aby z toho vzešla dokonalá vlhká bábovka. Kdo by to byl řekl, že k citronu půjde tak dokonale banán. 🙂 Množství je na jednu menší formu bábovky, takže pokud mám klasickou formu, pak doporučuju množství vynásobit krát 2. Pokud by vám kousek těsta zbylo, není problém jej dát do muffinovských košíčků a upéct v nich. 🙂

Suroviny

TĚSTO (na bábovku o objemu 1,2 litru)

  • 130 g špaldové hladké mouky
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 120 g másla
  • 120 g cukru krystal
  • 3 špetky soli
  • 2 vejce šťastné slepičky
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 6 lžíc citronové šťávy
  • Kůra z půlky citrónu
  • 100 g banán
  • 20 ml mléka
  • 2 g kypřícího přášku do pečiva
  • 3 g sody na pečení

Postup

Všechny suroviny si vyndáme na pracovní plochu a počkáme, dokud nemají pokojovou teplotu. V receptu pracujeme s kypřícím práškem a ten nemá rád rozdílné teploty surovin 🙂 (těsto by se srazilo). Máslo si nakrájíme na tenké obdélníčky. Pomocí stěrky máslo vložíme do vysoké nádoby. Pokud máme k ruce tyčový mixér, šleháme jím máslo minimálně 5 minut, dokud se máslo krásně nerozvoní, nenabyde na objemu a nezesvětlá. Přidáme k němu na 5krát cukr a šleháme dalších 10 minut. Pokud děláme z většího množství, pak tento proces snadno vykouzlíme pomocí K metly v robotu, kde se nám časy míchání másla zkrátí o polovinu. K máslu přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku, přilijeme žloutek a šleháme, dokud se vše nespojí. Teprve poté přilijeme citronovou šťávu, mléko a přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Vše promícháme, aby se směs spojila. Pomocí stěrky přimícháme vidličkou rozmačkaný banán a následně prosátou mouku. Troubu mezitím předehřejeme na 160 stupňů. Vyšleháme si sníh z bílku s dvěma špetkami soli. Nezapomínejme na to, že je třeba mít krásně čistou, odmaštěnou a suchou misku a metličku. Jakmile bude sníh tvořit tužší špičku, vmícháme jej po částech opatrně krouživými pohyby stěrky do směsi k těstu, s poslední částí sněhu vmícháme i kypřící prášek a sodu. A teď bude záležet na tom, jakou formu máme. Pokud silikonovou, nemusíme vůbec vymazávat olejem a vysypávat strouhankou. Pokud klasickou, pak pečlivě všechna zákoutí vymažeme rostlinným olejem a vysypeme strouhankou. Pečeme cca 30-40 min tuto menší formu (u velké cca 60 min) nebo dokud nebude špejle po zapíchnutí do těsta polosuchá. Suchá nebude nikdy, protože tam máme banán. 🙂 Bábovku 3 minuty po vytažení necháme ve formě odpočívat, následně pomocí talíře překlopíme.
Share This