CITRONOVO-BANÁNOVÁ BÁBOVKA
Mého manžela Martina jistě všichni znáte. Ale co možná o něm nevíte, je to, že miluje vlhké buchty. 😀 Teď už víte, proč si vybral mě. 😀 Dobře, dost legrace. Zkombinovala jsem dvě základní suroviny – citron a banán. Použila jsem špaldovou mouku, vanilku a na 1/3 bábovky taky kakao. Tuhle bábovku slíznul Martin na posezení, takže asi je fakt dobrá! 🙂
Počet porcí:
4
Doba přípravy:
1 h 30 min (z toho 50 min pečení)
#ROVNOVAZIM skóre:
Aspoň maličko odlehčená verze
Kdy podávat:
Snídaně nebo ke kafíčku po obědě
O receptu
Do MasterChefa jsem trénovala dokonalou bábovku, kdyby náhodou došlo na výzvu tohoto typu. Ta obsahovala hodně cukru, másla a tajné přísady, kterou zatím nechci prozradit! 😀 Recept jsem pro účely blogu pozměnila, díky použití banánu jsem dala o polovinu méně cukru, použila jsem špaldovou mouku a pomazlila se s těstem tak, aby z toho vzešla dokonalá vlhká bábovka. Kdo by to byl řekl, že k citronu půjde tak dokonale banán. 🙂 Množství je na jednu menší formu bábovky, takže pokud mám klasickou formu, pak doporučuju množství vynásobit krát 2. Pokud by vám kousek těsta zbylo, není problém jej dát do muffinovských košíčků a upéct v nich. 🙂

Suroviny
TĚSTO (na bábovku o objemu 1,2 litru)
- 130 g špaldové hladké mouky
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 120 g másla
- 120 g cukru krystal
- 3 špetky soli
- 2 vejce šťastné slepičky
- semínka z 1/2 vanilkového lusku
- 6 lžíc citronové šťávy
- Kůra z půlky citrónu
- 100 g banán
- 20 ml mléka
- 2 g kypřícího přášku do pečiva
- 3 g sody na pečení
Nádhera! Zaujala mne ta krásná forma. Kde bych takovou mohla sehnat?
Jinak do bábovky se pustím hned jak dorazím domů, sbíhají se mi sliny:)
Moc děkujeme. 🙂 Je z Tchibo, ale bohužel je tam už nemají. Chtěla jsem ji objednat kamarádce a nezadařilo se. Ale jestli byste chtěla zainvestovat, pak skvělé formy dělá firma Nordic Ware. Je to můj sen si takovou koupit. Krásný zbytek dne, P.
Pavlínko, prosím, co je K metla v robotu ? Děkuji.
Krásný den, K metla vypadá takto: https://www.kenwoodworld.com/cs-cz/vsechny-produkty/kenwood-kuchynske-roboty/prislusenstvi-pro-modely-chef-a-major/nerezova-k-metla-major 😊 a používáme ji nejčastěji při přípravě různých typů bábovkových těst.
Dobrý den, také mne zaujala Vaše nádherná forma. Mohu se zeptat o jakém objemu je asi ideální forma pro toto množství těsta ve Vašem receptu ? Mohla by být třeba o 1,4 l? Přes 2 l už je asi velká ?
Děkuji za Vaši odpověď. Kateřina Č.
Krásný den, Katko.😊 Těsto je dělané na bábovku o objemu 1,2 litru. Ale minule jsem ji dělala z dvojité dávky do formy o objemu 2,4 a byla taky senzační.😊
Milá Pavlíno, dnes jsem bábovku upekla a je výborná. Děkuji za recept. Mějte se krásně a ať se vám daří. Monika
Milá Moniko, moc děkujeme za krásnou zpětnou vazbu. Jsme nadšení, že bábovka chutnala. 🙂 Krásný den, P.
Už je zase mají, dnes jsem objednávala 🙂
Mňamka….
Děkujeme ❤️
Dobrý den, Pavlínko, nevadí, pokud mám špaldovou mouku hladkou celozrnnou? Moc se v tom nevyznám a nerada bych tou moukou pokazila celou bábovku.😕 Děkuji☺️
Krásný den, Lucinko.🤗 Raději doporučím tu špaldovou hladkou. Celozrnná bude až moc cítit po oříškách a upozadí chuť banánu a citrónu, což by byla fakt škoda, a taky bude tužší konzistence. Z celozrnné mouky ale můžu doporučit naši mrkvovou bábovku.🌸 Mějte krásný večer a ať chutná!🤗
To mi ani neříkejte, já mám kvůli tomuhle receptu doma už tolik mouky a žádná není správná😂 Ale děkuji za rychlou reakci❤️
🙈 Jestli ráda riskujete, zkuste namíchat půl bílé hladké a této špaldové celozrnné.😊
Dobrý den, v surovinách máte uvedena 2 vejce, a v textu píšete 1 žloutek (poté i sníh). Mají být tedy vejce dvě nebo jedno? Děkuji
Krásný den, Nikol. Omlouvám se, už jsem to upravila. 🙂 Měli jsme totiž původně poloviční množství na takovou pidi formu z Tchiba, ale před dvěma týdny jsme recept přefotili do větší formy, zdvojnásobili suroviny, ale očividně v postupovém textu jsme to neupravili. Omlouvám se a ať bábovička chutná. 🙂
Děkuji za odpověď 😊 Bábovka byla moc dobrá, hrozně vláčná a mám chuť ji sníst celou 😂Jen příště dám víc citronu, ať je to echt citronové, jelikož citron miluju.
Mockrát děkujeme za pozitivní feedback.😊 Jsme rádi, že chutnala. Haha, já to mám takto se zelňačkou, kyselosti není nikdy dost.😁 Krásný den.
Bábovka byla vynikající. Akorát se mi nezamlouvá velké množství másla. Nešlo by máslo nahradit alespoň z části něčím jiným? Děkuji moc
Krásné pondělí :-), určitě šlo třeba slunečnicovým olejem, ale nemáme odzkoušenou konzistenci. Přece jen tam není máslo pouze kvůli lepší chuti, ale díky našlehání másla s cukrem je bábovka aspoň malinko nadýchaná. 🙂 Budu ráda, když nám dáte vědět, jak to se sníženým poměrem másla dopadlo. 🙂 Pěkný den, Pája
Dobrý vecer, mohu poprosit o radu? Babovka mi capla ještě v troubě, nevím proč. Všechny suroviny jsem měla pokojové teploty. Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu? Jinak je luxusní, uzasna, dokonala❤️
Krásný den, Danielo. To mě moc mrzí, ale tuším, kde byla chyba. Máslo se musí opravdu pořádně našlehat. Musí začít krásně vonět, změnit barvu (zesvětlat) a konzistenci.😊 Věřím, že příště se povede na jedničku.🌸 Jsem ráda, že aspoň chuť je v pořádku.😊 Krásný den, Pája
Dobrý den, Pavlínko 🙂 Zajímá mě, můžu místo klasického másla použít ghí?
Krásný den, nikdy jsme to nezkoušeli, ale myslím si, že určitě ne. Ghí má úplně jinou chuť, vůni a obávám se, že i konzistence by tady vadila. Máslo se musí pěkně našlehat, jinak bábovka nevyskočí pěkně a bude takový zdrclá.🙈
Aha, chápu, to je pravda🤷♀️ Hledám totiž rostlinnou alternativu, kterou lze použít místo klasického másla, kvůli ABKM 🤷♀️
Moc děkuji za recept, jedna z nejlepších bábovek, kterou jsem upekla. Na zítřejší výlet zbylo už jen pět kousků, jinak jsme ji celou snědli 🙂 Určitě vyzkouším i jiné recepty z vašich stránek. Ať se vám daří a vaření zůstane i nadále vaší vášní <3
To máme obrovskou radost, že se tak rychle snědla a všem chutnala.😊 Mockrát děkujeme za podporu a krásný den přeji, Pája 🌸
Vtípek o vlhké buchtě pobavil. 🙂 Nakoupím suroviny a určitě vyzkouším. Pájo, šla by použít i klasická hladká mouka?
Haha, to jsem ráda, že jsem mohla udělat lepší den. :-)) Vzhledem k tomu, že hladká je velmi podobná špaldové hladké, myslím si, že nebude třeba ani měnit gramy. Když zaměňuju hladkou (pšeničnou, špaldovou) za celozrnnou, tam už je třeba měnit poměr, protože každá mouka má jinou savost tekutin. 🙂