CITRONOVO-BANÁNOVÁ BÁBOVKA
Tahle bábovka se stala hitem Instagramu. A snad nebyl nikdo, kdo ji nevyzkoušel a naprosto si ji nezamiloval. Naši ji pečou pravidelně, protože to spojení chutí, mmm, to vás dostane. Přitom, kdo by to byl řekl, že citron a banán budou takoví nerozluční kamarádi :).
Počet porcí:
4
Doba přípravy:
1 h 30 min (z toho 50 min pečení)
Kdy podávat:
Snídaně nebo ke kafíčku po obědě
Do MasterChefa jsem trénovala dokonalou bábovku, kdyby náhodou došlo na výzvu tohoto typu. Ta obsahovala hodně cukru, másla a tajné přísady, kterou zatím nechci prozradit! 😀 Recept jsem pro účely blogu pozměnila, díky použití banánu jsem dala o polovinu méně cukru, použila jsem špaldovou mouku a pomazlila se s těstem tak, aby z toho vzešla dokonalá vlhká bábovka. Kdo by to byl řekl, že k citronu půjde tak dokonale banán. :-). Pokud by vám kousek těsta zbylo, není problém jej dát do muffinovských košíčků a upéct v nich. 🙂

TĚSTO je připravené pro formu o objemu 2,4 l
- 240 g másla
- 4 vejce vel. M šťastné slepičky
- 40 g mléka
- 240 g světlého třtinového cukru
- TIP: Tento typ cukru je důležitý proto, že jeho ostré krystalky při šlehání narušují máslo, a tak se máslo vyšlehá kvalitněji.
- 1/2 ČL celého muškátového oříšku (nastrouháme jej o něco později)
- Zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
- 12 PL citronové šťávy
- Kůra z 1 středního bio citrónu
- 200 g banánu
- 260 g špaldové hladké mouky
- Menší 1/8 ČL soli
- 4 g kypřicího prášku do pečiva
- 4 g sody na pečení
Koupí naší kuchařky nás podpoříte a my tak budeme moci pro vás vytvářet více receptů na blog.
Moc děkujeme :-).
Na našem e-shopu naleznete taky krásné a funkční formy na bábovku Nordic Ware z litého hliníku.
Formu Nordic Ware jsme použili i my při tvorbě tohoto receptu a vy si tak můžete být jisti, že si kupujete kvalitní a námi prověřený produkt.
Podívejte se na video na našem Instagramu, jak to formě při práci v kuchyni sluší.
Chci se podívat na e-shop na formy Nordic Ware
Postup
Odpočinutí surovin. Všechny suroviny na těsto z lednice připravíme na pracovní plochu a necháme odpočívat aspoň půl hodiny v pokojové teplotě. Děláme to proto, aby nám výsledné těsto pěkně naskočilo. U potravin s rozdílnými teplotami se může srazit.
Utření másla. Změklé máslo (240 g) nakrájíme na tenké obdélníčky. Pomocí stěrky máslo vložíme do mísy od robotu a přidáme cukr (240 g). Pokud nemáte robot, použijte tyčový mixér. Máslo šleháme na vysokou rychlost míchací metlou 30 min, dokud se krásně nerozvoní, nenabyde na objemu a nezesvětlá. Neuspěchejte tento krok, věřte mi, také díky tomuto bláznivému šlehání pak budete chrochtat blahem.
Příprava těsta. K máslu přidáme najemno nastrouhaný muškátový oříšek (1/2 ČL nebo dle chuti), zrníčka z vanilkového lusku (1/2 lusku), přilijeme žloutky (4) (bílky (4) vyklepneme do vysoké nádoby, kde je budeme později šlehat tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička do tuha) a šleháme, dokud se vše nespojí.
Teprve poté (za stálého míchání robotu na velmi nízkou rychlost) pomalu přilijeme citronovou šťávu (12 PL), mléko (40 g) a přidáme nastrouhanou citronovou kůru (1 střední citrón). Vše necháme jen jemně promíchat, aby se směs spojila.
Do mísy přidáme (za stálého míchání robotu na velmi nízkou rychlost) vidličkou najemno rozmačkaný banán (200 g), necháme jemně promíchat a následně přisypeme prosátou mouku (260 g) se solí (1/8 ČL), kypřicím práškem (4 g) a sodou (4 g).
Předehřev trouby. Troubu mezitím předehřejeme na 160 ° horkovzduch.
Zhotovení těsta. Z bílků vyšleháme sníh do tuha. Nezapomínejme na to, že je třeba mít krásně čistou, odmaštěnou a suchou mísu a metličku. Jakmile bude sníh tvořit tužší špičku, přidáme první třetinu sněhu do těsta a halabala promícháme stěrkou. První část sněhu slouží k tomu, aby se směs naředila. Po hrubém zapracování přidáme druhou třetinu sněhu a už opatrnými pohyby překlápíme těsto po sněhu. Stejně opatrně to uděláme i se třetí třetinou.
Příprava formy. Formu v tomto okamžiku vystříkáme velmi pečlivě olejem ve spreji a ihned do ní nalijeme těsto. V těstu je soda, a tak musí jít co nejrychleji do trouby, protože její funkce začíná fungovat ihned po spojení s kyselou surovinou.
Pečení. Bábovku pečeme na středním roštu v troubě na 160 °C horkovzduch přibližně 45 min – 50 min. Každá trouba ale i forma pečou jinak, a tak doporučujeme píchnout do nejvyššího místa v bábovce špejlí, pár sekund ji tam podržet a následně vytáhnout. Pokud na ní nezůstane nalepené těsto, je na čase bábovku vytáhnout. Pokud by začala bábovka v průběhu pečení na povrchu tmavnout, přikryjeme ji alobalem, než se dopeče ve středu.
Vyklopení. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji zhruba 5 min odpočinout. Mezitím nachystáme chladicí mřížku a chňapky, které použijeme na vyklopení bábovky z formy. Teď je to trošku alchymie, ale tímto přístupem se nám VŽDYCKY vyklopily všechny naše bábovky, které jsme kdy upekli, a to i přesto, že pracujeme s velmi výrazným reliéfem ve formách. Důležité je nechat upečenou bábovku 5 min v pokojové teplotě. Bábovka se totiž maličko ve formě smrskne, a tak jde poté snáze vyklopit. Po 5 min odpočívání položíme na formu chladicí mřížku, na ruce dáme chňapky a formu i s mřížkou převrátíme o 180°. Rozhodně se nesnažte s bábovkou jakoby silou bouchnout, utrhla by se někde v polovině. Pokud nepůjde nyní vyklopit, pak obrátíme formu zpět a bábovku necháme dalších 5 min odpočinout.
Do teplé bábovky nezakrojujeme, zbytečně by se srazila. Naopak ji necháme zchladnout do pokojové teploty a poté si vychutnáme klínek.
Nádhera! Zaujala mne ta krásná forma. Kde bych takovou mohla sehnat?
Jinak do bábovky se pustím hned jak dorazím domů, sbíhají se mi sliny:)
Moc děkujeme. 🙂 Je z Tchibo, ale bohužel je tam už nemají. Chtěla jsem ji objednat kamarádce a nezadařilo se. Ale jestli byste chtěla zainvestovat, pak skvělé formy dělá firma Nordic Ware. Je to můj sen si takovou koupit. Krásný zbytek dne, P.
Pavlínko, prosím, co je K metla v robotu ? Děkuji.
Krásný den, K metla vypadá takto: https://www.kenwoodworld.com/cs-cz/vsechny-produkty/kenwood-kuchynske-roboty/prislusenstvi-pro-modely-chef-a-major/nerezova-k-metla-major 😊 a používáme ji nejčastěji při přípravě různých typů bábovkových těst.
Dobrý den, také mne zaujala Vaše nádherná forma. Mohu se zeptat o jakém objemu je asi ideální forma pro toto množství těsta ve Vašem receptu ? Mohla by být třeba o 1,4 l? Přes 2 l už je asi velká ?
Děkuji za Vaši odpověď. Kateřina Č.
Krásný den, Katko.😊 Těsto je dělané na bábovku o objemu 1,2 litru. Ale minule jsem ji dělala z dvojité dávky do formy o objemu 2,4 a byla taky senzační.😊
Milá Pavlíno, dnes jsem bábovku upekla a je výborná. Děkuji za recept. Mějte se krásně a ať se vám daří. Monika
Milá Moniko, moc děkujeme za krásnou zpětnou vazbu. Jsme nadšení, že bábovka chutnala. 🙂 Krásný den, P.
Už je zase mají, dnes jsem objednávala 🙂
Mňamka….
Děkujeme ❤️
Dobrý den, Pavlínko, nevadí, pokud mám špaldovou mouku hladkou celozrnnou? Moc se v tom nevyznám a nerada bych tou moukou pokazila celou bábovku.😕 Děkuji☺️
Krásný den, Lucinko.🤗 Raději doporučím tu špaldovou hladkou. Celozrnná bude až moc cítit po oříškách a upozadí chuť banánu a citrónu, což by byla fakt škoda, a taky bude tužší konzistence. Z celozrnné mouky ale můžu doporučit naši mrkvovou bábovku.🌸 Mějte krásný večer a ať chutná!🤗
To mi ani neříkejte, já mám kvůli tomuhle receptu doma už tolik mouky a žádná není správná😂 Ale děkuji za rychlou reakci❤️
🙈 Jestli ráda riskujete, zkuste namíchat půl bílé hladké a této špaldové celozrnné.😊
Dobrý den, v surovinách máte uvedena 2 vejce, a v textu píšete 1 žloutek (poté i sníh). Mají být tedy vejce dvě nebo jedno? Děkuji
Krásný den, Nikol. Omlouvám se, už jsem to upravila. 🙂 Měli jsme totiž původně poloviční množství na takovou pidi formu z Tchiba, ale před dvěma týdny jsme recept přefotili do větší formy, zdvojnásobili suroviny, ale očividně v postupovém textu jsme to neupravili. Omlouvám se a ať bábovička chutná. 🙂
Děkuji za odpověď 😊 Bábovka byla moc dobrá, hrozně vláčná a mám chuť ji sníst celou 😂Jen příště dám víc citronu, ať je to echt citronové, jelikož citron miluju.
Mockrát děkujeme za pozitivní feedback.😊 Jsme rádi, že chutnala. Haha, já to mám takto se zelňačkou, kyselosti není nikdy dost.😁 Krásný den.
Bábovka byla vynikající. Akorát se mi nezamlouvá velké množství másla. Nešlo by máslo nahradit alespoň z části něčím jiným? Děkuji moc
Krásné pondělí :-), určitě šlo třeba slunečnicovým olejem, ale nemáme odzkoušenou konzistenci. Přece jen tam není máslo pouze kvůli lepší chuti, ale díky našlehání másla s cukrem je bábovka aspoň malinko nadýchaná. 🙂 Budu ráda, když nám dáte vědět, jak to se sníženým poměrem másla dopadlo. 🙂 Pěkný den, Pája
Dobrý vecer, mohu poprosit o radu? Babovka mi capla ještě v troubě, nevím proč. Všechny suroviny jsem měla pokojové teploty. Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu? Jinak je luxusní, uzasna, dokonala❤️
Krásný den, Danielo. To mě moc mrzí, ale tuším, kde byla chyba. Máslo se musí opravdu pořádně našlehat. Musí začít krásně vonět, změnit barvu (zesvětlat) a konzistenci.😊 Věřím, že příště se povede na jedničku.🌸 Jsem ráda, že aspoň chuť je v pořádku.😊 Krásný den, Pája
Dobrý den, Pavlínko 🙂 Zajímá mě, můžu místo klasického másla použít ghí?
Krásný den, nikdy jsme to nezkoušeli, ale myslím si, že určitě ne. Ghí má úplně jinou chuť, vůni a obávám se, že i konzistence by tady vadila. Máslo se musí pěkně našlehat, jinak bábovka nevyskočí pěkně a bude takový zdrclá.🙈
Aha, chápu, to je pravda🤷♀️ Hledám totiž rostlinnou alternativu, kterou lze použít místo klasického másla, kvůli ABKM 🤷♀️
Moc děkuji za recept, jedna z nejlepších bábovek, kterou jsem upekla. Na zítřejší výlet zbylo už jen pět kousků, jinak jsme ji celou snědli 🙂 Určitě vyzkouším i jiné recepty z vašich stránek. Ať se vám daří a vaření zůstane i nadále vaší vášní <3
To máme obrovskou radost, že se tak rychle snědla a všem chutnala.😊 Mockrát děkujeme za podporu a krásný den přeji, Pája 🌸
Vtípek o vlhké buchtě pobavil. 🙂 Nakoupím suroviny a určitě vyzkouším. Pájo, šla by použít i klasická hladká mouka?
Haha, to jsem ráda, že jsem mohla udělat lepší den. :-)) Vzhledem k tomu, že hladká je velmi podobná špaldové hladké, myslím si, že nebude třeba ani měnit gramy. Když zaměňuju hladkou (pšeničnou, špaldovou) za celozrnnou, tam už je třeba měnit poměr, protože každá mouka má jinou savost tekutin. 🙂
Pavlínko, myslíte, že by se bábovka povedla i bez robota? Nemám ho, ale bàbovku bych ráda zkusila :-/
Krásnou sobotu, Leni.🤗 Je důležité mít máslo opravdu pořádně našlehané, aby výsledná konzistence byla nadýchaná. Pokud nemáte robota, pak to jde také šlehačem nebo tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička. 🙂 Bojím se, že ručně byste si ušlehala ruku.🙈