TVAROHOVÝ COP S VANILKOU A HOŘKOU ČOKOLÁDOU

Tohle je fakt neskutečný žrádlo v tom nejlepším slova smyslu. 🙂 Dokonale vláčný tvarohový cop doplněný o hořkou čokoládu s lískovými oříšky a tvaroh, který chutná po vanilce a limetě – prostě mňam!

Počet porcí:

6

Doba přípravy:

3,5 h (z toho 2,5 h kynutí a pečení) 

#ROVNOVAZIM skóre:

Odlehčená verze

Kdy podávat:

Snídaně / ke kávě

 O receptu
Joo, jestli něco od malička oba milujeme, pak je to pečivo. 😀 Ale snažíme se ho jíst v únosné míře, většinou k tomu ještě plnohodnotnější potraviny. Když jsme vymýšleli, co dobrého si uděláme na víkendovou poctivou snídani, padla volba na babku. Ta je ale s hromadou čokolády, cukru a másla. Proto jsme vyzkoušeli odlehčenou verzi tvarohového copu, větší část hladké mouky nahradili za celozrnnou, větší část cukru nahradili čekankovým sirupem (můžeme použít i med) a ubrali na másle a konečném sirupu na potření. Rádi hřešíme, ale nemusíme to zase přehánět. 
Suroviny

TĚSTO

  • 250 g pšeničné celozrnné hladké mouky
  • 120 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 150 g teplého mléka
  • 20 g třtinového cukru
  • 35 g čekankového sirupu (případně medu)
  • 1 vejce velikosti M od šťastné slepičky
  • 66 g másla
  • Zrníčka z poloviny vanilkového lusku
  • Dvě špetky soli

NÁPLŇ

  • 240 g odtučněného tvarohu (my použili ve vaničce, ale je hodně tekutý, proto doporučujeme radši v kostce)
  • 1 žloutek od šťastné slepičky
  • 30 g čekankového sirupu (případně medu)
  • Kůra z jedné limety
  • 2 lžičky limetové šťávy
  • 50 g hořké čokolády s lískovými oříšky (50-60 %) nasekané na menší kousky

Postup

Krok 1 – Těsto

Nejprve si zaděláme na kvásek. Do většího hrnku rozdrobíme čerstvé droždí, do něj nasypeme lžičku cukru a vidličkou rozmícháme, dokud nevytvoříme kašičku (chvilku to trvá). Pak přidáme lžičku hladké mouky a znovu zamícháme. Zalejeme 50 ml teplého mléka (ohřejeme tak, abychom v něm udrželi prst, tzn. max 40 stupňů Celsia) a necháme vzejít kvásek na teplém radiátoru nebo v troubě vytopené zase maximálně na 40 stupňů (potrvá to přibližně 15 minutek). Mezitím si v míse od robota smícháme oba typy mouky, sůl a třtinový cukr. Doprostřed uděláme důlek, kam nalejeme zbylé mléko, čekankový sirup, vejce, semínka z vanilkového lusku a vzešlý kvásek. Zapneme robot s nástavcem hák na nízkou rychlost a vypracujeme tužší těsto. Zatímco robot pracuje, máslo si nakrájíme na tenké obdélníčky, které mírně rozpustíme v mikrovlnce (nebo na teplém místě, abychom to měli rychleji). Stačí nechat máslo jen změknout, nemělo by téct. Poté začneme po kouskách přidávat máslo do těsta. Vždy chvilku počkáme, dokud se máslo nezapracuje, a až poté přidáme další várku másla. Takto zpracováváme přibližně 7 minut. Následně těsto vytáhneme z mísy, pomoučíme jej a vložíme do mísy, kterou obalíme fresh fólií a dáme kynout na teplé místo, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Potrvá to zhruba hodinku.

Krok 2 – Náplň

Mezitím si připravíme náplň. Smícháme všechny suroviny na náplň dohromady.

Krok 3 – Těsto

Po hodině těsto propracujeme, aby z něj vyprchaly plyny, a vyválíme do obdélníku. A teď ta důležitá část. Do formy na biskupský chlebíček dáme pečící papír, nejlépe se s ním pracuje, když jej zmuchláme, namočíme vodou, vyždímáme a pak jej snadno roztáhneme ve formě. Formu si přiložíme k obdélníku a myslete na to, že delší délku těsta musíme vyválet zhruba o 5 cm méně, než je delší délka formy. Na vyválenou placku namažeme tvarohovou náplň (necháme si po kratších stranách a na jednom delším konci čisté místo) a zarolujeme podobně jako roládu. Roládu přesuneme na prkýnko, které dáme společně s roládou na 10 min do mrazáku. Zapneme troubu na 180 stupňů. Po 10 minutách v mrazáku se nám bude roláda krájet mnohem snadněji. Překrojíme ji jedním řezem uprostřed a podélně tak, že na jednom konci necháme opravdu maličký nedořezaný kousek. Oba copy si vytočíme tvarohovou náplní směrem vzhůru a copy zamotáme. Oba konce přehneme dospod a vložíme do formy na biskupský chlebíček. Celou formu vložíme do trouby. Po 10-15 minutách ztlumíme troubu na 160 stupňů (podle barvy) a pečeme dalších 30 min. Pokud by už povrch copu moc tmavnul, přikryjeme formu alobalem. Cop by měl být krásně zlatavý a když do něj píchneme v bokách, kde není náplň, dřevěnou špejlí, nebude se nic lepit. 

Cop vytáhneme z formy, odlepíme od pečícího papíru a necháme na mřížce vychladnout. Po vychladnutí cop nakrájíme a můžeme si ho vychutnat buď s jogurtem a trochou ovoce nebo samotný k odpolední kávě. 🙂