Pečené brambory na kyselo, losos v papilotě s jogurtovo-bylinkovým dresingem

Jakmile smícháte tyto brambory, co se pyšní vypečenou kůrkou, s nakyslým dresingem, nebudete chtít jiné, to vám říkáme. 🙂 Kyselost a brambory jde prostě krásně k sobě.

Počet porcí:

2

Doba přípravy:

1 h 

#ROVNOVAZIM skóre:

Zdravá ryba – ideál

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu

Pečené brambory známe asi všichni. Ale tuhle variantu zastříknutou vinným octem a doplněnou o kyselý dresing jste nejspíš ještě neměli. 🙂 Ke kyselému nám tak nějak přirozeně jde ryba. Naše nejoblíbenější je mořský ďas, ale je to velmi delikátní ryba, takže by ho ta kyselá příloha zabila. Proto jsme zvolili lososa. Pokud ho nemáte rádi, klidně vyměňte za tresku nebo jinou vaši oblíbenou rybku. 🙂

Suroviny

BRAMBORY

  • 1 lžíce oleje z ančoviček / olivového oleje
  • 300 g brambor (raději menší)
  • 1 velká červená cibule
  • 3 lístky šalvěje
  • Sůl
  • 3 lžíce vinného octa

RYBA

  • 2 porce lososa
  • Sůl
  • Pepř (bílý od Pepper.Field)
  • Lžička citronové šťávy
  • Lžíce oleje z ančoviček
  • Bylinky (2 lístky šalvěje a 4 stonky s listy petržele)

DRESING

  • 75 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky hořčice
  • Lžička olivového oleje
  • 1 filátko ančovičky
  • Půl lžičky Worchesteru
  • Pepř
  • Lžička citronové šťávy
  • Kůra ze čtvrt citrónu
  • Čerstvé bylinky – petrželka

Postup

Krok 1 – Brambory

Do středního hrnce napustíme vodu, do něj vložíme brambory ve slupce a přivede k varu. Vaříme 15 min. Předehřejeme troubu na 230 stupňů. Vodu scedíme, brambory zchladíme studenou vodou a oloupeme slupku. Do pekáče vložíme pečící papír, brambory rozkrojíme napůl, svou největší plochou pokládáme dolů do pekáče. Posolíme a vložíme do trouby na 20 min.

Krok 2 – Dresing

Mezitím si připravíme dresing. Smícháme jogurt, hořčici, olivový olej, Worchester, pepř, citronovou šťávu, najemno nakrájené filátko ančovičky a najemno nastrouhanou citronovou kůru. Promícháme a těsně přes podáváním přimícháme petrželku nasekanou najemno.

Krok 3 – Brambory

Po 20 minutách šťouchadlem mírně zmáčkneme kulatou plochu brambor, chceme totiž vytvořit nejen dole, ale také na horní vrstvě brambor co největší plochu. Snad je to jasné. 🙂 Na brambory položíme šalvěj a přidáme červenou cibuli nakrájenou na proužky. Vložíme znovu do trouby a pečeme, dokud nebudou brambory polozlatavé. Mezitím si připravíme rybu. 

Krok 4 – Losos

 

Pokud nemáte rádi lososa, není problém zvolit jakoukoliv jinou rybku. 🙂 Rybu vyfiletujeme (pokud již nemáme filé hotové), stáhneme kůži, omyjeme od případných šupin a osušíme. Nachystáme si pečící papír, na něj položíme 2 porce ryby, pokapeme citronovou šťávou, olivovým olejem, promneme v rukou, osolíme, mírně opepříme a na filé položíme bylinky. Zabalíme do pečícího papíru, zamotáme provázkem a vložíme na 17-18 min do trouby společně k bramborům. Tento čas platí u naší trouby a poměrně vysokého lososa. Pokud máte nižší filé, nebojte se péct rybu kratší čas. Většinu ryb můžeme jíst syrové, takže radši ať je ryba upečená méně, než aby byla úplně mrtvá, vysušená a drolila se.

 

Brambory vytáhneme z trouby jakmile jsou krásně zlatavé, zastříhneme dvěmi lžícemi vinného octu, případně dosolíme. Rybu vybalíme z balíčku, zkontrolujeme, jestli je již upečená (uvnitř malinko růžová, stále lesklá) a servírujeme společně s dresingem.