ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK S KAMPOTSKÝM PEPŘEM A KOŇAKEM Z MASTERCHEF
Počet porcí:
4
Doba přípravy:
1 h a 5 minut servis 🙂
#ROVNOVAZIM skóre:
Zdravější verze
Kdy podávat:
Po obědě/ke kávě
- 20 g 42% čokolády Blanxart
- 20 g 71% čokolády Blanxart
- 1 střední vejce od šťastné slepičky
- 35 g banánu
- 30 g řeckého jogurtu
- 48 g plnotučného mléka
- 2 lžičky domácího vanilkového aroma
- 1,5 lžičky koňaku (my použili Rémy Martin VSOP)
- 10 g čekankového sirupu
- 15 g rýžové mouky
- 15 g mandlové mouky
- 10 g kokosové mouky
- 7 g kakaa
- 2 g sody
- Špetka soli
- 8 g pekanových ořechů
- 5 g tmavého cukru Muscovado (M&S)
KRÉM
- 2 ostružiny
- Lžička čekankového sirupu
- 2 lžičky limetové šťávy
- 70 g odtučněného tvarohu
- 120 g lesního ovoce (15 g ostružin, 15 g malin, 15 g borůvek a 15 g červeného rybízu)
- 48 g koňaku
- 8 g vanilkového cukru
- 14 kuliček červeného kampotského pepře Pepper.field
Postup
Krok 1 – Korpus
Troubu zapneme na 180 stupňů horkovzduch. Obě čokolády nasekáme v sekacím nástavci tyčového mixéru na menší kousky. Rozklepneme si vejce do dvou vyšších nádob, bílek a žloutek zvlášť. Ke žloutku přidáme banán, řecký jogurt, mléko, vanilkové aroma, koňak a čekankový sirup. Tekutou směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Do tekuté směsi vmícháme 3 druhy mouky, kakao, sodu a sůl. Nakonec vmícháme stěrkou nasekanou čokoládu. Dále si rozmixujeme pekanové oříšky v sekacím nástavci, kde jsme předtím sekali čokoládu. Tyčovým mixérem s nástavcem šlehače si vyšleháme tuhý sníh, který postupně přidáváme k druhé směsi a stěrkou opatrně jemnými pohyby sníh vmícháváme. Kulatou formu s dutým dnem o rozměru 17 cm obalíme pečícím papírem po bokách a ve středu. Takto připravenou formu položíme na plech. Do formy nalejeme těsto, uhladíme jej stěrkou a povrch posypeme nasekanými pekany a prsty rozdroleným cukrem muscovado. Pečeme v troubě 10-12 minut tak, aby byl uvnitř mírně mazlavý a krásně vláčný. Po 3 minutách ostrým nožem obkroužíme formu ostrým nožem a korpus přeneseme na talíř.
Krok 2 – Krém
Omyté ostružiny propasírujeme přes sítko do misky. Do misky vymačkáme limetovou šťávu, přidáme čekankový sirup a tvaroh. Vše promícháme a vložíme mezitím do lednice.
Krok 3 – Redukce
Všechny suroviny vložíme do menšího hrnce a dáme na střední teplotu povařit. Lžící po pár minutách rozmačkáme změklé ovoce. Raději mícháme, cukr z ovoce by se mohl začít připalovat. Jakmile směs začne houstnout a mít gelovitou konzistenci, stáhneme ji z tepelného zdroje a propasírujeme do mističky.