MLÉČNÉ ŘEZY, KTERÉ VRACÍ DO DĚTSTVÍ

Tohle je zase jeden z receptů, který nás vzal zpět do dětství. Pamatujete totiž na Kinder mléčné řezy, které chutnaly nejlíp, když nám je naši přibalili do školy ke svačině? Ách, to byla slast na jazyku. A teď bude dokonce ještě větší.

Počet porcí:

Plech 23x31

Doba přípravy:

1 hod (+ 2 hod vychlazení řezů)

Kdy podávat:

Svačina, ke kafíčku

 O receptu
Tyto mléčné řezy jsou maličko jiné než ty originální. Proč? Protože jsem měla při vyvíjení receptu chuť na vláčnější piškot a hlavně nějakou ovocnou složku. Takže jsme nakonec spodní korpus prolili svařenými lesními borůvkami v rumu a do krému ještě tu a tam přidali pár lyofilizovaných višní. A teda kombinace vláčného korpusu, medového krému, opilých lesních borůvek a kyselkavé višně vás posadí na zadek. 🙂
Suroviny:
KORPUS

  • 70 g másla 
  • 135 g kefíru
  • 35 g řepkového oleje
  • 3 vejce vel. M šťastných slepiček
  • 2 PL citronové šťávy
  • 120 g hladké Mlynářové mouky
  • 20 g kakaa
  • 50 g celozrnné Mlynářové mouky
  • 110 g třtinového cukru
  • 4 g prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 2 g sody
MEDOVÝ SMETANOVÝ KRÉM

  • 130 g řeckého jogurtu s 5 % tuku
  • 250 g mascarpone
  • 160 g smetany ke šlehání
  • 60 g tekutého medu
  • Lyofilizované višně dle chuti
SVAŘENÉ LESNÍ BORŮVKY

  • 70 g lesního ovoce
  • 2 ČL rumu
  • 2 ČL tekutého medu
  • Špetka soli

Postup

Krok 1 – Příprava korpusu
  1. Všechny suroviny na korpus vytáhneme z lednice a necháme odpočívat v pokojové teplotě minimálně 30 min. 
  2. Mezitím, co suroviny odpočívají v pokojové teplotě, připravíme hnědé máslo. Tohle je pro fajnšmekry, ale opravdu doporučujeme jej vyzkoušet. Je to něco nebeského. 🙂 TIP: Pokud si na to netroufáte, klidně jen rozpusťte máslo do tekuté podoby.
  3. Máslo pokrájené na kostky vložíme do malého hrnce a necháme na nízký stupeň rozpustit. Máslem po celou dobu nemícháme a necháme jej postupně zezlátnout do jantarové barvy. Pozor, abychom barvu nepřepálili. Ze začátku je tvorba hnědého másla velmi pomalá a bude se zdát, že se nic neděje. Pak je to ale ráz na ráz a během sekundy má tu správnou barvu, kdy jej okamžitě přelijeme přes pěnovačku / kuchyňské plátýnko do misky a necháme vychladnout. My jsme mističku pro urychlení dali k otevřenému oknu. 🙂
  4. Zatímco máslo chladne, do velké mísy navážíme kefír, citronovou šťávu, olej a žloutky (bílky vložíme do vysoké nádoby, kde je budeme později šlehat tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička).
  5. Do střední mísy navážíme sypké suroviny a vše lžící promícháme.
  6. Troubu předehřejeme na 150 stupňů horkovzduch. Obdélníkový ráfek položíme na plech vystlaný pečicím papírem a okraje vysprejujeme olejem ve spreji (nebo vytřeme kouskem másla).
  7. Vyšleháme bílky do tuhého sněhu. 
  8. Do vlhkých surovin pomalu přilijeme zchladlé máslo pokojové teploty, prosejeme sypké suroviny přes síto a stěrkou zamícháme. Stěrkou přidáme 1/3 sněhu a ledabyle zamícháme. Zbylé 2/3 sněhu už vmícháme postupně a opatrně do těsta.
  9. Vše nalijeme do formy, uhladíme a pečeme 11 minut. Píchneme špejlí a pokud na ní nezůstalo žádné těsto, korpus vytáhneme z trouby. Necháme jej 2 minuty odpočinout, následně odstraníme formu, překlopíme na chladicí mřížku a opatrně stáhneme pečicí papír. Překlopíme zpět a necháme vychladnout.
  10. Po vychladnutí korpus dlouhým úzkým nožem rozřežeme napůl.
Krok 2 – Příprava krému
  1. Mezitím, co se koprus peče, připravíme krém. Všechny suroviny vytažené přímo z lednice vyšleháme šlehačem do tuhého krému, který necháme v lednici vychladit. TIP: Krém určitě uzavřete, protože tuky nasávají pachy z lednice.
Krok 3 – Příprava svařených borůvek
  1. V malém hrnci svaříme mražené lesní borůvky s rumem. Přidáme med a špetku soli, promícháme.
Krok 4 – Zhotovení
  1. Na jednu polovinu korpusu navrstvíme pomocí lžíce svařené borůvky a stěrkou pomažeme krémem. Do krému zapíchneme lyofilizované višně a přikryjeme druhou polovinou korpusu.
  2. Řez necháme aspoň 1 hodinu (ideálně 2 hod) zachladit a následně jej nakrájíme na úhledné obdélníky ostrým nožem.
Recept byl připravený ve spolupráci s Mlynářovými moukami. Produkty této značky používáme v naší kuchyni už více jak rok a kromě klasické hladké, polohrubé a hrubé mouky nedáme dopustit na celozrnnou a špaldovou hladkou mouku. V nabídce jsou také různé luštěninové mouky (hrachová, cizrnová, fazolová…) a nebo jemná krupička. Vše seženete online na Košíku, Rohlíku a nebo fyzicky v Globusu. Mlynářovy mouky

Poctivá tradice z Polabí