MANDLOVO-VANILKOVÝ KOLÁČ S LÍSKOOŘÍŠKOVOU ZMRZLINOU A CITRONOVÝM SORBETEM
Počet porcí:
10 klínků (6 osob)
Doba přípravy:
30 min
Kdy podávat:
Dezert po obídku

- 70 g másla
- 70 g kefíru
- 35 g řepkového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vejce vel. M
- Lžička citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
- Kůra z jednoho pomeranče
- 140 g hladké mouky
- 50 g celozrnné mouky
- 110 g třtinového cukru
- 2 g prášku do pečiva
- 1 g soli
- 1 g sody
- Zrníčka z 1/4 vanilkového lusku
- Plátky mandlí dle chuti
- Lískooříšková zmrzlina Crème de la Crème
- Citronový sorbet Grom
Postup
Koláč
Všechny suroviny z lednice necháme odpočívat v pokojové teplotě minimálně 30 min. Mezitím si připravíme hnědé máslo. Tohle je pro fajnšmekry, ale opravdu doporučujeme jej vyzkoušet. Je to něco nebeského.😊
Máslo pokrájené na kostky vložíme do malého hrnce a necháme na nízký stupeň rozpustit. Máslem po celou dobu nemícháme a necháme jej postupně zezlátnout do jantarové barvy. Pozor, abychom barvu nepřepálili. Ze začátku je tvorba hnědého másla velmi pomalá a bude se zdát, že se nic neděje. Občas si hnědé máslo prskne, ale vlka nic.😁 Pak je to ale ráz na ráz a během sekundy má tu správnou barvu, kdy jej okamžitě přelijeme přes pěnovačku do misky a necháme vychladnout. My jsme mističky pro urychlení dali k otevřenému oknu.😊
Zatímco nám máslo chladne, do velké mísy navážíme kefír, olej, vanilkový extrakt, žloutky (bílky vložíme do vysoké nádoby, kde je budeme později šlehat tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička), pomerančovou šťávu a kůru z jednoho pomeranče. Jakmile se bude teplota másla blížit k pokojové teplotě, přilijeme hnědé máslo ke zbylým vlhkým surovinám.
Do střední mísy navážíme sypké suroviny a vše lžící promícháme.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů horkovzduch. Koláčovou formu (průměr: 28 cm) vysprejujeme olejem ve spreji (nebo vytřeme kouskem másla).
Vyšleháme bílky s citronovou šťávou do tuhého sněhu.
Do vlhkých surovin prosejeme sypké suroviny přes síto a stěrkou zamícháme. Stěrkou přimícháme 1/3 sněhu a ledabyle zamícháme. Zbylé 2/3 sněhu už vmícháme postupně a opatrně do těsta.
Vše nalijeme do formy, posypeme plátky mandlí a pečeme 12 minut. Propečenost zkusíme píchnutím špejle. Pokud na ní nezůstané žádné tekuté těsto, šup s koláčem ven.
Servírujeme ještě teplé, na každý klínek položíme kopeček studené zmrzliny.
Přejeme dobrou chuť 🤗
Mě by zajímalo kam s tím hnědým máslem? Vůbec nepíšete jestli se dává do těsta? 🤔
Dobrý večer, moc se omlouvám. Už jsem to do postupu doplnila.🤗 Mějte báječnou neděli, P.