MANDLOVO-VANILKOVÝ KOLÁČ S LÍSKOOŘÍŠKOVOU ZMRZLINOU A CITRONOVÝM SORBETEM

Dlouho se mi nestalo, že bych si sedla na zadek z nějakého koláče tak, jako z tohoto. Chtěla bych vám jej popsat. Chutná jako to nejvřelejší objetí, jako lidský dotek po roce samoty, jako vášnivá, vřelá a šťavnatá pusa, prostě tento koláč je NADPOZEMSKÝ. A jestli jej nevyzkoušíte, o hodně přijdete.

Počet porcí:

10 klínků (6 osob)

Doba přípravy:

30 min

Kdy podávat:

Dezert po obídku

 O receptu
Šťavnatý korpus s celozrnnou moukou, který voní po vanilce a pomerančích a chutná po hnědém oříškovém másle. Zdobí jej plátky zlatavých mandlí a jestli vás nedostal dosud, tak tohle vás zaručeně dostane. Na ještě teplý koláč položíme kopeček studené zmrzliny. Jak tohle vystřelí vaše chuťové pohárky do vesmíru, o tom si můžeme popovídat, jakmile jej zkusíte. Ale jedno je jasné, budete mít husí kůži.

 

Suroviny
Vlhké suroviny

  • 70 g másla
  • 70 g kefíru
  • 35 g řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce vel. M 
  • Lžička citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
  • Kůra z jednoho pomeranče
Suché suroviny

  • 140 g hladké mouky
  • 50 g celozrnné mouky
  • 110 g třtinového cukru 
  • 2 g prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • 1 g sody
  • Zrníčka z 1/4 vanilkového lusku
  • Plátky mandlí dle chuti
Na dozdobení

  • Lískooříšková zmrzlina Crème de la Crème
  • Citronový sorbet Grom

Postup

Koláč

Všechny suroviny z lednice necháme odpočívat v pokojové teplotě minimálně 30 min. Mezitím si připravíme hnědé máslo. Tohle je pro fajnšmekry, ale opravdu doporučujeme jej vyzkoušet. Je to něco nebeského.😊

Máslo pokrájené na kostky vložíme do malého hrnce a necháme na nízký stupeň rozpustit. Máslem po celou dobu nemícháme a necháme jej postupně zezlátnout do jantarové barvy. Pozor, abychom barvu nepřepálili. Ze začátku je tvorba hnědého másla velmi pomalá a bude se zdát, že se nic neděje. Občas si hnědé máslo prskne, ale vlka nic.😁 Pak je to ale ráz na ráz a během sekundy má tu správnou barvu, kdy jej okamžitě přelijeme přes pěnovačku do misky a necháme vychladnout. My jsme mističky pro urychlení dali k otevřenému oknu.😊

Zatímco nám máslo chladne, do velké mísy navážíme kefír, olej, vanilkový extrakt, žloutky (bílky vložíme do vysoké nádoby, kde je budeme později šlehat tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička), pomerančovou šťávu a kůru z jednoho pomeranče. Jakmile se bude teplota másla blížit k pokojové teplotě, přilijeme hnědé máslo ke zbylým vlhkým surovinám.

Do střední mísy navážíme sypké suroviny a vše lžící promícháme.

Troubu předehřejeme na 160 stupňů horkovzduch. Koláčovou formu (průměr: 28 cm) vysprejujeme olejem ve spreji (nebo vytřeme kouskem másla).

Vyšleháme bílky s citronovou šťávou do tuhého sněhu. 

Do vlhkých surovin prosejeme sypké suroviny přes síto a stěrkou zamícháme. Stěrkou přimícháme 1/3 sněhu a ledabyle zamícháme. Zbylé 2/3 sněhu už vmícháme postupně a opatrně do těsta.

Vše nalijeme do formy, posypeme plátky mandlí a pečeme 12 minut. Propečenost zkusíme píchnutím špejle. Pokud na ní nezůstané žádné tekuté těsto, šup s koláčem ven.

Servírujeme ještě teplé, na každý klínek položíme kopeček studené zmrzliny.

Přejeme dobrou chuť 🤗