ODLEHČENÉ BROWNIES S LESNÍMI BORŮVKAMI A PRECLÍKY VE SLANÉM KARAMELU

Nikdy jsem na brownies nebyla. Přišlo mi totiž vždycky neuvěřitelně sladké a že člověku zalepilo celou pusu.🙈 Ale tohle! Přísahám, že tohle vám zachutná.😍 Odlehčili jsme jej, co to šlo (hlavně na cukru), a na výsledku to není vůbec poznat. No, budete muset posoudit sami.🤗

Počet porcí:

6 porcí (kulatá forma o průměru 23 cm)

Doba přípravy:

40 min (z toho 20 min pečení)

Kdy podávat:

Ke kafíčku

 O receptu
Já bych vám tady chtěla popsat, jak skvěle tohle brownies chutná, ale normálně se mi tvoří plná pusa slin, jen když si na něj vzpomenu!🤤 Mazlavá a vláčná čokoládová vrstva ovoněná nebeskou vůní a chutí hnědého másla. Tu a tam narazíte na explozi lesní borůvky. Na povrchu vás pak čeká křupnutí preclíku s příchutí slaného karamelu. Můžete si vůbec o víkendu upéct něco lepšího?🙏  Těžko!
Suroviny
  • 240 g másla
  • 240 g hořké čokolády 55 %
  • 2 lžíce kakaa Van Houten
  • 3 vejce vel. M šťastné slepičky
  • 30 g čekankového sirupu
  • 40 g třtinového cukru
  • 23 g celozrnné mouky
  • 23 g hladké mouky
  • 1/4 ČL cejlonské skořice
  • 1/4 ČL soli
  • 40 g preclíků Flipz slaný karamel
  • 80 g (mražených) lesních borůvek

Postup

V malém hrnci rozpustíme máslo. Chceme z něj získat hnědé máslo. Máslo necháme na nižší střední stupeň rozpustit a jakmile začne prskat, začneme jím míchat pírkem (metličkou) a čekáme, dokud neuvidíme krásnou jantarovou barvu. Pozor ale na to, abychom máslo nepřepálili. Zbytečně by zhořklo.

Máslo v pravý moment rychle přelijeme přes sběračku pěny (případně jemné sítko) do střední misky, kam do něj okamžitě metličkou zamícháme kousky nasekané čokolády a kakao s kořením. Necháme 10 min odpočinout, aby směs maličko zchladla.

Mezitím do vysoké nádoby klepneme vejce, přidáme cukr, čekankový sirup a vyšleháme šlehačem do bílé pěny. Chvilku to potrvá, ale musíte mít opravdu krásnou bílou pěnu.

Po úzkém pramínku přiléváme naši čokoládovou směs a pořád tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička šleháme. Jakmile je všechna čokoládová tekutina zapracovaná, naposledy 30 sekund šleháme a přidáme obě mouky, promícháme. Pak celý obsah přelijeme do formy vystlané pečicím papírem.

Nahoru nasypeme mražené borůvky.

Pečeme na 160 stupňů horkovzduch 18-20 min. Tady záleží hodně na naší troubě. Brownies ale můžete zkontrolovat a zatřást jím. Dobré je jej vytáhnout, když už má povrch celistvý, ale zároveň není úplně tuhé, naopak se ještě maličko třese.

Po upečení necháme pár minut zchladnout, následně opatrně vyjmeme z formy a necháme na chladicí mřížce zcela zchladnout. Poté posypeme nadrcenými preclíky ve slaném karamelu, případně přestříkáme rozpuštěnou (ve vodní lázni nebo v mikrovlnce na 600W) karamelovou čokoládou.

Věříme, že vám bude tohle brownies neskutečně chutnat a že si ho zamilujete podobně, jako jsme si jej zamilovali my!❤️