ODLEHČENÉ BROWNIES S LESNÍMI BORŮVKAMI A PRECLÍKY VE SLANÉM KARAMELU
Nikdy jsem na brownies nebyla. Přišlo mi totiž vždycky neuvěřitelně sladké a že člověku zalepilo celou pusu.🙈 Ale tohle! Přísahám, že tohle vám zachutná.😍 Odlehčili jsme jej, co to šlo (hlavně na cukru), a na výsledku to není vůbec poznat. No, budete muset posoudit sami.🤗
Počet porcí:
6 porcí (kulatá forma o průměru 23 cm)
Doba přípravy:
40 min (z toho 20 min pečení)
Kdy podávat:
Ke kafíčku

- 240 g másla
- 240 g hořké čokolády 55 %
- 2 lžíce kakaa Van Houten
- 3 vejce vel. M šťastné slepičky
- 30 g čekankového sirupu
- 40 g třtinového cukru
- 23 g celozrnné mouky
- 23 g hladké mouky
- 1/4 ČL cejlonské skořice
- 1/4 ČL soli
- 40 g preclíků Flipz slaný karamel
- 80 g (mražených) lesních borůvek
Postup
V malém hrnci rozpustíme máslo. Chceme z něj získat hnědé máslo. Máslo necháme na nižší střední stupeň rozpustit a jakmile začne prskat, začneme jím míchat pírkem (metličkou) a čekáme, dokud neuvidíme krásnou jantarovou barvu. Pozor ale na to, abychom máslo nepřepálili. Zbytečně by zhořklo.
Máslo v pravý moment rychle přelijeme přes sběračku pěny (případně jemné sítko) do střední misky, kam do něj okamžitě metličkou zamícháme kousky nasekané čokolády a kakao s kořením. Necháme 10 min odpočinout, aby směs maličko zchladla.
Mezitím do vysoké nádoby klepneme vejce, přidáme cukr, čekankový sirup a vyšleháme šlehačem do bílé pěny. Chvilku to potrvá, ale musíte mít opravdu krásnou bílou pěnu.
Po úzkém pramínku přiléváme naši čokoládovou směs a pořád tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička šleháme. Jakmile je všechna čokoládová tekutina zapracovaná, naposledy 30 sekund šleháme a přidáme obě mouky, promícháme. Pak celý obsah přelijeme do formy vystlané pečicím papírem.
Nahoru nasypeme mražené borůvky.
Pečeme na 160 stupňů horkovzduch 18-20 min. Tady záleží hodně na naší troubě. Brownies ale můžete zkontrolovat a zatřást jím. Dobré je jej vytáhnout, když už má povrch celistvý, ale zároveň není úplně tuhé, naopak se ještě maličko třese.
Po upečení necháme pár minut zchladnout, následně opatrně vyjmeme z formy a necháme na chladicí mřížce zcela zchladnout. Poté posypeme nadrcenými preclíky ve slaném karamelu, případně přestříkáme rozpuštěnou (ve vodní lázni nebo v mikrovlnce na 600W) karamelovou čokoládou.
Věříme, že vám bude tohle brownies neskutečně chutnat a že si ho zamilujete podobně, jako jsme si jej zamilovali my!❤️