ČOČKOVÁ POMAZÁNKA

Co si budeme, už jen samotná patka čerstvě upečeného chleba je něco úžasného.🤗 Ale co se stane, když se chleba pozdraví s naší pomazánkou, která krásně zahraje s nakládanou zeleninou, volským okem a pancettou? Vykouzlíme během chvilky plnohodnotnou večeři, kterou nám bude rodina rovnou trhat z ruk.😊

Počet porcí:

4

Doba přípravy:

15 min

Kdy podávat:

Pohoštění, svačina, večeře

 O receptu

Pomazánka je plná chutí, nejen nám známých českých, ale zahraje v ní i skvělá umami chuť. Tu vytvoří sójovka s mletou uzenou paprikou. Nakládaná zelenina dodá kyselost, kterou hned v zápětí ztlumí vajíčko, které je ovoněno křupavou pancettou.😊 A pokud máte rádi, přidejte určitě nahoru také něco zeleného – my použili výhonky zeleného hrášku. A slaná granola nemůže chybět. Na slanou granolu a nakládanou zeleninu nebude rozhodně chybět recept v naší kuchařce.

 

Suroviny

Čočková pomazánka

  • 1 malá červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka čočky (objem 425 ml)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/8 lžičky celého kmínu
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 3/4 lžičky mleté uzené papriky
  • 1 kyselá okurka
  • 3 sušená rajčata nakládaná v oleji
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce sójovky
  • Sůl a černý pepř dle chuti

Dále se může hodit 🙂

  • Čerstvý chléb
  • Vejce
  • Pancetta
  • Výhonky
  • Slaná granola
  • Nakládaná zelenina

Postup

Červenou cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme ji dozlatova. Pozor, abychom ji nepřetáhli a neměli spálené kousky. Ty by pak dodaly pomazánce hořkou chuť. 

Těsně před dokončením cibulky hodíme do oleje česnek zbavený středu a kmín. Osmahneme jen pár sekund, aby se česnek nepálil, pouze rozvoněl. Znovu platí, že tím by česnek spíše uškodil a dodal by hořkou chuť. 

Obsah pánve následně přesypeme do misky, aby nám trochu vychladla. 

Do mixéru (nejlépe blenderu) vložíme zbylé suroviny a nakonec přidáme vychladlou cibulku s česnekem a kmínem. Vše vymixujeme a ochutíme dle preferencí solí, pepřem a případně kapkou citrónové šťávy. 

A to je vše. 

Teď už jen zbývá zakrojit do chleba, na pánvi vysmažit pancettu. Na oleji z pancetty pak udělat volí oko s tekoucím žloutkem a můžeme servírovat. 

Na chleba namažeme pomazánku, přidáme plátky vysmažené pancetty, na ně položíme vajíčko a dozdobíme nakládanou zeleninou dle chuti (super jsou třeba nakládané cibulky). Pokud doma najdete i klíčky, nezapomeňte je na chleba přidat. Nejen že díky tomu bude chleba skvěle vypadat, ale dodáte svému tělu spoustu skvělých vitamínů a minerálů.