ČOČKOVÁ POMAZÁNKA
Co si budeme, už jen samotná patka čerstvě upečeného chleba je něco úžasného.🤗 Ale co se stane, když se chleba pozdraví s naší pomazánkou, která krásně zahraje s nakládanou zeleninou, volským okem a pancettou? Vykouzlíme během chvilky plnohodnotnou večeři, kterou nám bude rodina rovnou trhat z ruk.😊
Počet porcí:
4
Doba přípravy:
15 min
Kdy podávat:
Pohoštění, svačina, večeře
Pomazánka je plná chutí, nejen nám známých českých, ale zahraje v ní i skvělá umami chuť. Tu vytvoří sójovka s mletou uzenou paprikou. Nakládaná zelenina dodá kyselost, kterou hned v zápětí ztlumí vajíčko, které je ovoněno křupavou pancettou.😊 A pokud máte rádi, přidejte určitě nahoru také něco zeleného – my použili výhonky zeleného hrášku. A slaná granola nemůže chybět. Na slanou granolu a nakládanou zeleninu nebude rozhodně chybět recept v naší kuchařce.

Čočková pomazánka
- 1 malá červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 plechovka čočky (objem 425 ml)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/8 lžičky celého kmínu
- 1/2 lžičky majoránky
- 3/4 lžičky mleté uzené papriky
- 1 kyselá okurka
- 3 sušená rajčata nakládaná v oleji
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce sójovky
- Sůl a černý pepř dle chuti
Dále se může hodit 🙂
- Čerstvý chléb
- Vejce
- Pancetta
- Výhonky
- Slaná granola
- Nakládaná zelenina
Postup
Červenou cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme ji dozlatova. Pozor, abychom ji nepřetáhli a neměli spálené kousky. Ty by pak dodaly pomazánce hořkou chuť.
Těsně před dokončením cibulky hodíme do oleje česnek zbavený středu a kmín. Osmahneme jen pár sekund, aby se česnek nepálil, pouze rozvoněl. Znovu platí, že tím by česnek spíše uškodil a dodal by hořkou chuť.
Obsah pánve následně přesypeme do misky, aby nám trochu vychladla.
Do mixéru (nejlépe blenderu) vložíme zbylé suroviny a nakonec přidáme vychladlou cibulku s česnekem a kmínem. Vše vymixujeme a ochutíme dle preferencí solí, pepřem a případně kapkou citrónové šťávy.
A to je vše.
Teď už jen zbývá zakrojit do chleba, na pánvi vysmažit pancettu. Na oleji z pancetty pak udělat volí oko s tekoucím žloutkem a můžeme servírovat.
Na chleba namažeme pomazánku, přidáme plátky vysmažené pancetty, na ně položíme vajíčko a dozdobíme nakládanou zeleninou dle chuti (super jsou třeba nakládané cibulky). Pokud doma najdete i klíčky, nezapomeňte je na chleba přidat. Nejen že díky tomu bude chleba skvěle vypadat, ale dodáte svému tělu spoustu skvělých vitamínů a minerálů.