OVESNÁ KAŠE, KTERÁ VÁM DOOPRAVDY ZACHUTNÁ

Já na kaše nikdy moc nebyla. Přišlo mi to vždycky jako taková glajda, bez chuti a nápadu, ze které jsou cítit jen samé vločky. Ale když jsme se vypravili na víkend na venkov, říkala jsem si, co lepšího, než ovesnou teplou kaši, si tady člověk může dát do pupíčku. 🙂

Počet porcí:

Dvě

Doba přípravy:

25 minut

Kdy podávat:

Snídaně/svačina

 O receptu
Ovesné vločky navíc mají tu výhodu, že nás zasytí na delší dobu, protože tělo musí komplexní sacharidy rozložit na jednoduché cukry, a proto se nám energie uvolňuje do těla postupně.

V mrazáku jsem měla švestky z léta a k těm se mi parádně hodila švestková farmářská povidla, která jsem si nedávno koupila a těšila se na příležitost, až je budu moc otevřít, haha. A ona přišla. Pokud ale nemáte švestky, klidně použijte jiné (nejlépe sladko-kyselkavé) ovoce. Třeba mražené maliny, ostružiny, ale klidně mango – mňam, s ním to musí být taky výborné. Tak jdeme na to. 🙂

Suroviny
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 200 g mléka (podle potřeby případně dolít)
  • Zrníčka z 1 cm vanilkového lusku
  • Špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy (pokud máte rádi kyselejší, klidně přidejte podle chuti)
  • 1 lžička medu nebo čekankového sirupu
  • 25 g řeckého jogurtu s 5 % tuku
  • 1/2 (přibližně 60 g) zralého banánu
  • 100 g švestek
  • 4 polévkové lžíce vody
  • 10 g pekanových ořechů (případně vlašských)
  • 5 g pistácií (stačí použít jen jeden druh ořechů)
  • Švestková povidla (pár lžiček, ale nemusí být)
  • Citronová kůra

Postup

Ořechy a příprava na kaši:

Na menší až střední pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) opražíme nasucho pekany a pistácie. Chceme, aby se nám oříšky příjemně rozvoněly. Opékání potrvá jen pár minut a v průběhu pražení ořechy prohodíme, aby se opékaly ze všech stran. Ořechy vyjmeme a položíme na prkýnko, kde je nožem pokrájíme na menší kousky. Kdo má rád větší, může nechat ořechy vcelku.

Na dalším prkýnku rozmačkáme banán vidličkou. 

Kaše:

Na té stejné pánvi opražíme ovesné vločky. Pražíme je na středním výkonu zhruba 3 minuty, dokud se nerozvoní. V průběhu jimi mícháme tak, aby se opražily rovnoměrně.

Mezitím si do misky odvážíme mléko a k němu přidáme zrníčka z vanilkového lusku.

 

TIP: Zrníčka z vanilkového lusku se nejlépe získávají špičkou malého nože. Nejprve rozřízneme lusk vejpůl tak, abychom jej neprořezali z obou stran. Pak lusk nožem rozevřeme a špičkou přejedeme po lusku, odkud získáme všechna zrníčka.

Rozkrojený lusk nevyhazujeme, ale dáme jej infuzovat (prostě jej vhoďte do hrnce :)) k mléku. Tak z něj kaše nasaje všechno aroma.

Obsah misky s mlékem a vanilkou přilijeme do pánve k vločkám. Snížíme si stupeň indukce tak, aby nám jen jemně probublávala. Chceme teď vločky vařit dobrých 6 minut, aby stihly příjemně změknout a v puse jsme necítili jejich typickou moučnatou chuť. Vařečkou tu a tam mícháme celou směsí, nemusíme to nijak přehánět, ale kaše se může napalovat, protože obsahuje cukry.

Švestky:

Připravíme si švestky. Rozpůlené švestky vložíme do malého hrnce, přidáme k nim vodu, přikryjeme pokličkou a necháme pár minut na středním výkonu změknout. Měly by se vařit, ale zároveň z nich nechceme pyré. Jakmile budou švestky po pár minutách měkké, vyjmeme větší část z nich (my nechali v hrnci jen jednu) a položíme je do mističky. Zbylou švestku v hrnci rozfašírkujeme vidličkou na padrť, abychom z ní získali šťávu. Pokud máme šťávy hodně, můžeme ji zredukovat tím, že necháme obsah hrnce probublávat. Šťáva se nám totiž bude hodit na dozdobení kaše a hlavně je moc moc dobrá. Pokud se nám šťáva vyvaří, pak dolijeme pár lžic vody a ona se nám zase z naší podrcené švestky vytvoří.

Kaše:

Přidáme do kaše v pánvi špetku soli a lžičku medu. 

Výslednou hustotu kaše ovlivníme množstvím tekutiny. Pokud se nám kaše zdá hustá, můžeme klidně přilít mléko. 

Do kaše, kterou už nevaříme, přidáme řecký jogurt, citronovou šťávu, banán a vše společně promícháme.

Hotovu kaši naservírujeme do misky, na ni položíme změklé švestky a povidla, přidáme dookola misky šťávu ze švestek, posypeme ořechy a zastrouháme citronovou kůrou.

No a teď už si jen vychutnáme tu božskou manu. 🙂