OVESNÁ KAŠE, KTERÁ VÁM DOOPRAVDY ZACHUTNÁ
Počet porcí:
Dvě
Doba přípravy:
25 minut
Kdy podávat:
Snídaně/svačina
V mrazáku jsem měla švestky z léta a k těm se mi parádně hodila švestková farmářská povidla, která jsem si nedávno koupila a těšila se na příležitost, až je budu moc otevřít, haha. A ona přišla. Pokud ale nemáte švestky, klidně použijte jiné (nejlépe sladko-kyselkavé) ovoce. Třeba mražené maliny, ostružiny, ale klidně mango – mňam, s ním to musí být taky výborné. Tak jdeme na to. 🙂

- 40 g jemných ovesných vloček
- 200 g mléka (podle potřeby případně dolít)
- Zrníčka z 1 cm vanilkového lusku
- Špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy (pokud máte rádi kyselejší, klidně přidejte podle chuti)
- 1 lžička medu nebo čekankového sirupu
- 25 g řeckého jogurtu s 5 % tuku
- 1/2 (přibližně 60 g) zralého banánu
- 100 g švestek
- 4 polévkové lžíce vody
- 10 g pekanových ořechů (případně vlašských)
- 5 g pistácií (stačí použít jen jeden druh ořechů)
- Švestková povidla (pár lžiček, ale nemusí být)
- Citronová kůra
Postup
Na menší až střední pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) opražíme nasucho pekany a pistácie. Chceme, aby se nám oříšky příjemně rozvoněly. Opékání potrvá jen pár minut a v průběhu pražení ořechy prohodíme, aby se opékaly ze všech stran. Ořechy vyjmeme a položíme na prkýnko, kde je nožem pokrájíme na menší kousky. Kdo má rád větší, může nechat ořechy vcelku.
Na dalším prkýnku rozmačkáme banán vidličkou.
Kaše:
Na té stejné pánvi opražíme ovesné vločky. Pražíme je na středním výkonu zhruba 3 minuty, dokud se nerozvoní. V průběhu jimi mícháme tak, aby se opražily rovnoměrně.
Mezitím si do misky odvážíme mléko a k němu přidáme zrníčka z vanilkového lusku.
Obsah misky s mlékem a vanilkou přilijeme do pánve k vločkám. Snížíme si stupeň indukce tak, aby nám jen jemně probublávala. Chceme teď vločky vařit dobrých 6 minut, aby stihly příjemně změknout a v puse jsme necítili jejich typickou moučnatou chuť. Vařečkou tu a tam mícháme celou směsí, nemusíme to nijak přehánět, ale kaše se může napalovat, protože obsahuje cukry.
Švestky:
Připravíme si švestky. Rozpůlené švestky vložíme do malého hrnce, přidáme k nim vodu, přikryjeme pokličkou a necháme pár minut na středním výkonu změknout. Měly by se vařit, ale zároveň z nich nechceme pyré. Jakmile budou švestky po pár minutách měkké, vyjmeme větší část z nich (my nechali v hrnci jen jednu) a položíme je do mističky. Zbylou švestku v hrnci rozfašírkujeme vidličkou na padrť, abychom z ní získali šťávu. Pokud máme šťávy hodně, můžeme ji zredukovat tím, že necháme obsah hrnce probublávat. Šťáva se nám totiž bude hodit na dozdobení kaše a hlavně je moc moc dobrá. Pokud se nám šťáva vyvaří, pak dolijeme pár lžic vody a ona se nám zase z naší podrcené švestky vytvoří.
Kaše:
Přidáme do kaše v pánvi špetku soli a lžičku medu.
Výslednou hustotu kaše ovlivníme množstvím tekutiny. Pokud se nám kaše zdá hustá, můžeme klidně přilít mléko.
Do kaše, kterou už nevaříme, přidáme řecký jogurt, citronovou šťávu, banán a vše společně promícháme.
Hotovu kaši naservírujeme do misky, na ni položíme změklé švestky a povidla, přidáme dookola misky šťávu ze švestek, posypeme ořechy a zastrouháme citronovou kůrou.
No a teď už si jen vychutnáme tu božskou manu. 🙂