ŠŤASTNÉ PEKANOVO-VIŠŇOVÉ

Přátelé, přiznáme se vám, že klasické cukroví moc nejíme. Je to všechno totiž jen šíleně sladké a chutě jsou hrozně monotónní. A tak vyvinout nějaký vánoční recept nebylo vůbec jednoduché. Ale podařilo se! A teda my jsme z něj nadšení!

Počet porcí:

20 kostek

Doba přípravy:

50 min

Kdy podávat:

Cukroví ke kávě

 O receptu

Představte si na jazyku kostku, která má v sobě pekany, celozrnnou mouku a vanilku. V kosíčku je bobík višňového džemu bez přidaného cukru a na něm půlka kompotované višně. A na višni pak obláček pekanového sněhu s višňovou pálenkou. Část kostky je ponořená do hořké čokolády, posypaná lyofilizovaným prachem z višní, vločkovou solí a nadrobno nakrájenou mátou. Tohle je prostě koncert chutí a ne, když uděláte takové cukroví, rozhodně nikoho neošidíte, i když je možná jemně netradiční. Ba naopak. 

PS: Na tento recept potřebujete košíčky (jak to vypadá) nebo silikonovou formičku (jak to vypadá).

Suroviny

TĚSTO (20 kostek)

  • 120 g hladké mouky
  • 40 g celoznné mouky
  • 40 g pekanů
  • 2 žloutky vajíček vel. M
  • 60 g třtinového cukru
  • 60 g másla
  • Citronová kůra (1/4 ČL v případě sušené)
  • 4 špetky soli
  • 2 ČL citronová šťáva
  • Zrnička z 1 cm vanilkového lusku

PEKANOVÁ PĚNA (20 kostek)

  • 20 g másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/8 ČL sušené citronové kůry (lepší chemicky neošetřený čerstvý citron)
  • 1/8 ČL mleté vanilky (můžeme použít zrníčka z čerstvého lusku)
  • ¼ ČL cejlonské mleté skořice
  • 20 g pekanů
  • 13 g piškotů
  • Z 1 bílku sníh
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 ČL višňovice nebo jiné pálenky

DOZDOBENÍ A NÁPLŇ (20 kostek)

  • 40 g hořké čokolády 55 % (doporučujeme značku Callebaut (Jakou přesně), nebo tyto dvě seženete všude: Lindt (Jakou přesně) nebo Orion (Jakou přesně)
  • 10 g lyofilizovaných višní
  • Lístky máty
  • Maldon sůl
  • Višňový džem bez přidaného cukru (doporučujeme značku Relax)
  • Kompotované višně (stačí nějaká malá sklenička)

Postup

Těsto na kostky

V sekacím nástavci rozemeleme pekany na jemnou mouku. Všechny suroviny na těsto (včetně rozemletých pekanů) vložíme do střední mísy a ručně propracujeme v hladké těsto. Kuličku těsta vložíme do voskovaného ubrousku a necháme odpočívat.

Pekanová pěna - příprava

Všechny suché suroviny na pekanovou pěnu vložíme do food procesoru nebo sekacího nástavce a necháme je pořádně rozsekat. Přilijeme všechny tekuté suroviny kromě bílků (ty vyšleháme později)  a necháme noži zamíchat. 

Tvorba košíčků a předehřátí trouby

Utrhneme kuličku těsta a prsty vytvarujeme tenkou skořápku v naší silikonové formičce. Do každého prsty vytvarovaného košíčku vložíme půl lžičky marmelády a polovinu vypeckované višně. 

Předehřejeme troubu na 165 stupňů.

Pekanová pěna - dokončení a vrstvení na košíčky

Vyšleháme do tuha sníh. Nejlépe to jde tak, že do čisté vysoké nádoby vyklepneme dva bílky a šlehačem šleháme nejprve na nižší rychlost, následně na vysokou. Přestaneme, když se tvoří od metličky pevná špička. Sníh nadvakrát vmícháme stěrkou do předpřipravené pekanové pěny. Poprvé ledabyle, jen abychom si naředili směs. Podruhé pak opatrně vmícháváme druhou půlku sněhu tak, abychom si co nejvíce zachovali konzistenci sněhu. Pomocí lžičky pěnu položíme na naplněný košíček. Stačí zhruba něco málo do výšky košíčku. Nechceme, aby nám v troubě stekla.

Pečení
Pečeme zhruba 18 minut v případě silikonové podložky. V případě nerezových košíčků o něco méně. Dobrým ukazatelem bude také příjemná barva pekanové pěny na povrchu. Vytáhneme z trouby, necháme 2 minuty v případě silikonové podložky odpočinout a opatrně vyloupneme. U nerezových košíčků bude třeba nechat košíčky vychladnout, aby se nezlomily.
Zdobení
Mezitím si nachystáme čokoládu, kterou rozpustíme v mikrovlnce nebo nad vodní lázní.

V sekacím nástavci si rozemeleme na prach lyofilizované višně a přichystáme si jemné sítko.

Mátu nakrájíme nadrobno.

Kostky opatrně namočíme zhruba do 1/3 své výšky do čokolády v mističce, necháme okapat a opatrně položíme na chladicí mřížku. Takto si vždy připravíme ze 3 kostky, které následně posypeme prachem z višní, podrobíme troškou vločkové soli a posypeme nadrobno nasekanou mátou. Vložíme na půl hodinky do lednice zachladit, aby vrstva čokolády krásně křupla při zakousnutí.