KRUPICOVÁ KAŠE, KTERÁ ZASYTÍ

Krupicovou kaši jsem v dětství neměla vůbec ráda.🙈 Dělala se totiž u nás doma dost často třeba na oběd a já po ní měla za chvilku hlad, haha. Taky jsem neměla správné informace, jak si připravit takovou jemnou a hebkou krupičku, kterou svět neviděl. Tady musím dát kredit Janičce z Kuchařky pro dceru. Protože až asi před rokem jsem díky ní přišla na to, že se musí krupička nechat v mléce nějakou tu chvilku nabobtnat. Přidala jsem své chutě a Martinův nápad na zvýšení bílkovin, a vytvořili jsme tak nadpozemskou krupičku. A přitom stačí tak málo.🤗

Počet porcí:

2

Doba přípravy:

30 min

Kdy podávat:

Snídaně, teplá večeře

 O receptu

Pro hebkou a jemnou krupičku je alfou a omegou nechat rozemletá pšeničná zrna (jinými slovy dětskou krupičku) nabobtnat. Proto aspoň půl hodinky, ale klidně i přes noc, necháváme krupici namočenou v mléce, díky které budou zrna uvnitř měkká a celkově bude výsledná krupicová kaše rovnoměrně změklá. Stačí nechat misku s mlékem a namočenou krupičkou v pokojové teplotě. Krupičku samotnou nedoslazujeme, ale co medem doslazujeme, je řecký jogurt, který do krupičky přidáváme pro navýšení bílkovin. Takovým jednoduchým krokem totiž dostaneme výživově hodnotnější jídlo. 🙂 A ještě větší krémovitost do pokrmu. Nahoru už jen přijde čerstvé ovoce a domácí granola plná kvalitních tuků z oříšků. Pojďme na to. 🙂

Suroviny

KRUPIČKA NA NAMOČENÍ

  • 200 ml polotučného mléka
  • 38 g dětské krupičky

KRUPIČKA NA DOKONČENÍ

  • 220 ml polotučného mléka
  • 2 cm vanilkový lusk
  • 1 lžíce karibského rumu
  • 2 snítky šafránu

OCHUCENÝ ŘECKÝ JOGURT

  • 1 řecký jogurt
  • 1,5 lžíce medu

 

NA DOKONČENÍ

  • 125 g čerstvých malin
  • fík
  • domácí granola (náš recept zde)
  • 40 g rozpuštěného másla

Postup

Krok 1 – Namočení krupičky

Do misky nalijeme mléko a přisypeme dětskou krupičku. Lžičkou promícháme a necháme krupičku 30 minut nabobtnat v pokojové teplotě. Pokud ji chceme ještě jemnější a delikátnější, pak ji namočíme den dopředu a uchováváme v misce s víčkem, aby mléko nenasálo pachy z lednice.

Krok 2 – Příprava ochuceného řeckého jogurtu

Jogurt smícháme s medem. Pokud nemáme tekutý med, pak jej na chvilku necháme rozpustit v mikrovlnce.

Krok 3 – Krupička pokračování 

Mléko a rum nalijeme do menšího hrnce. Nožem podélně nařízneme vanilkový lusk a špičkou nože z něj vyškrábneme zrníčka, která vložíme do mléka. Do mléka navíc přidáme prázdný vanilkový lusk (infuze lusku zvýší vanilkové aroma ve výsledném pokrmu) a pár vláken šafránu. Celý hrnec začneme zahřívat na střední stupeň a postupně metličkou mícháme, protože mléko má tendenci se přichytávat díky obsahu cukru. Jakmile začne mléko bublat, vytáhneme prázdný vanilkový lusk a snítka šafránu, naposledy promícháme misku s nabobtnanou krupičkou a pomaličku za současného míchání ji nalijeme do hrnce. Poté krupičku pomalu vaříme, dokud nezačne bublat. Neuspěchejme tento krok. Jakmile krupička začne houstnout a bude příjemně tekutá podle našich představ (raději tekutější, než hustší, protože jogurt ji malinko zahustí), hrnec dáme mimo plamen a již nevaříme. Poté do ní přimícháme ochucený řecký jogurt a hned jdeme nalívat do talířů.

Krupičku dozdobíme čerstvými malinami a nakrájenými fíky, posypeme domácí granolou a přelijeme rozpuštěným máslem. Doufám, že se s první lžičkou ocitnete v krupičkovém nebi. 🙂
Share This