Kefírové kynuté lívance
Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
60 min
#ROVNOVAZIM skóre:
odlehčené
Kdy podávat:
snídaně

- 5 g čerstvého droždí (2 g sušeného)
- 120 g celozrnné pšeničné mouky
- 110 g kefíru
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 40 g třtinového cukr
- Ovoce
- Javorový sirup
- Skyr
- Arašídové máslo
Postup
Krok 1 – Kvásek
Do hrníčku rozdrobíme čerstvé droždí a dáme 10 g cukru. Vidličkou směs mícháme a spojujeme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří kašička. Přilijeme kefír, promícháme. Následně vsypeme 20 g mouky a znova promícháme. Dáme na teplé místo vzejít kvásek (potrvá to přibližně 15 min).
Krok 2 – Těsto
Oddělíme žloutky od bílku. Ke žloutkům přidáme vanilkový extrakt, citrónovou šťávu a zbylý cukr. Promícháme. K této směsi přilijeme kvásek a přidáme zbytek mouky. Opatrně stěrkou vytvoříme těsto. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který jemně krouživými pohyby spojíme s těstem a dáme ještě na chvíli odležet na teplé místo (cca 20 min).
Krok 3 – Opečení
My lívance opékáme na teflonové pánvi bez tuku. Nicméně máme vyzkoušeno, že je nutné mít opravdu dobrou teflonovou pánev (např. NeverStick 3 – nejedná se o spolupráci). Pokud si nejste jisti, přidejte kapku oleje. Malou naběračkou vždy nabereme trošku těsta, které vylijeme na pánev, kde jej vytvarujeme do kulatého menšího tvaru. S menším tvarem se pracuje lépe. Lívance jsou opravdu nadýchané, když si pohrajete s tvarem, budou také krásně kulaté. Na pánvi vždy máme i pokličku a opékáme je na maličko vyšším středním stupni. Naše indukční deska má celkem 10 stupňů, v průběhu opékání lívanců pracuji vždy se stupněm pět, pět a půl a šest. Nezapomeňte je velmi opatrně obracet, ale ta jejich dokonalá nadýchanost za to stojí. Obracíme je vždycky až ve chvíli, kdy se na straně směrem k nám začnou tvořit bublinky a připočítáme si ještě tak 2 minutky, aby se povrch lívance na pánvi zacelil a šel nám dobře obrátit.
Krok 6 – Namazání krému na chlebíček
Na lívanec namažeme trochu skyru, dáme na něj ovoce a zakápneme javorovým sirupem. Dobrou chuť a krásné ráno. 🙂
Dnes jsem tvorila livance nacpala jsem tam celozrnou spaldovou mouku psenicnou jsem nemela 🙂 misto cukru cekankovy sirup a byly vyborne.
Super, to máme velkou radost, že se povedly a chutnaly. 🙂 Krásný den, Gábi, a děkujeme za zpětnou vazbu 🙂
Zkoušela jsem je z polohrubé mouky a citronovým cukrem a byly super 🙂
Jéé, tak to nás moc těší, Leni.🤗 Děkujeme za zpětnou vazbu a přejeme s Martinem krásný den.🌸
Dělala jsem už po třetí a nemůžu se jich nabažit. Jsou prostě luxusní <3
Tak to máme velkou radost.😍 Děkujeme a přejeme s Martinem krásnou neděli.🤗