Kefírové kynuté lívance

To tak jednou v neděli v pět navečer začne Martín připravovat lívance z celozrnné pšeničné mouky, která voní a chutná po oříškách. Jsou příjemně kyselkavé z kefíru a díky kynutí a postupu přípravy tak nadýchané, že není vůbec třeba přidávat kypřící prášek nebo sodu.

Počet porcí:

2 porce

Doba přípravy:

60 min

#ROVNOVAZIM skóre:

odlehčené

Kdy podávat:

snídaně

 O receptu
Kromě banánových a tvarohových lívanců jsme teď chyceni do pasti i těmito kefírovými kynutými. 😀 Jsou dokonalé. Vždycky se na to víkendové ráno tak těším, když vím, že je budeme mít. Martínek udělá těsto a já je nasucho opékám na pánvi. K tomu si dáme buď jen ovoce a javorový sirup nebo skyr s ovocem, když si chceme joo pošmáknout, rozehřejeme si  v mikrovlnce trošku arašídového másla a pokapeme si je tím. Ale to už musíme mít třeba výročí nebo narozeniny, haha. 😀
Suroviny
Těsto na lívance

  • 5 g čerstvého droždí (2 g sušeného)
  • 120 g celozrnné pšeničné mouky
  • 110 g kefíru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 40 g třtinového cukr
Na dozdobení

  • Ovoce
  • Javorový sirup
  • Skyr
  • Arašídové máslo

Postup

Krok 1 – Kvásek

Do hrníčku rozdrobíme čerstvé droždí a dáme 10 g cukru. Vidličkou směs mícháme a spojujeme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří kašička. Přilijeme kefír, promícháme. Následně vsypeme 20 g mouky a znova promícháme. Dáme na teplé místo vzejít kvásek (potrvá to přibližně 15 min).

Krok 2 – Těsto

Oddělíme žloutky od bílku.  Ke žloutkům přidáme vanilkový extrakt, citrónovou šťávu a zbylý cukr. Promícháme. K této směsi přilijeme kvásek a přidáme zbytek mouky. Opatrně stěrkou vytvoříme těsto. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který jemně krouživými pohyby spojíme s těstem a dáme ještě na chvíli odležet na teplé místo (cca 20 min).

Krok 3 – Opečení

My lívance opékáme na teflonové pánvi bez tuku. Nicméně máme vyzkoušeno, že je nutné mít opravdu dobrou teflonovou pánev (např. NeverStick 3 – nejedná se o spolupráci). Pokud si nejste jisti, přidejte kapku oleje. Malou naběračkou vždy nabereme trošku těsta, které vylijeme na pánev, kde jej vytvarujeme do kulatého menšího tvaru. S menším tvarem se pracuje lépe. Lívance jsou opravdu nadýchané, když si pohrajete s tvarem, budou také krásně kulaté. Na pánvi vždy máme i pokličku a opékáme je na maličko vyšším středním stupni. Naše indukční deska má celkem 10 stupňů, v průběhu opékání lívanců pracuji vždy se stupněm pět, pět a půl a šest. Nezapomeňte je velmi opatrně obracet, ale ta jejich dokonalá nadýchanost za to stojí. Obracíme je vždycky až ve chvíli, kdy se na straně směrem k nám začnou tvořit bublinky a připočítáme si ještě tak 2 minutky, aby se povrch lívance na pánvi zacelil a šel nám dobře obrátit.

Krok 6 – Namazání krému na chlebíček

Na lívanec namažeme trochu skyru, dáme na něj ovoce a zakápneme javorovým sirupem. Dobrou chuť a krásné ráno. 🙂

Share This