BAO BUNS S MLETÝM MASEM

Kdo by si nedal měkoučké napařované knedlíčky, uvnitř šťavnaté vepřové se zeleninou, s trochou omáčky a křupavými arašídy? Tento asijský recept není zase až tak známý, ale rozhodně si jej po vyzkoušení zamilujete! 🙂

Počet porcí:

5

Doba přípravy:

2 hod (z toho 1 hod kynutí) 

#ROVNOVAZIM skóre:

Možná maličko čuňárna 

Kdy podávat:

Oběd/večeře

 O receptu
Předesílali jsme, že občas uvaříme/upečeme na blog i nějakou čuňačinku. A tohle je jedno z našich oblíbených jídel, když už chceme hřešit. 🙂 Bao Buns nejsou vůbec složité a myslím, že nehrozí, že by se u receptu něco nepovedlo. Jediné co, kynutí těsta vyžaduje chvilku času. 🙂
Suroviny

KNEDLÍČKY

  • 120 g teplé vody
  • 175 g teplého mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 14 g cukru krystal
  • 22 g  rozpuštěného másla
  • 440 g hladké mouky
  • 1 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 g soli

MASOVO-ZELENINOVÁ SMĚS

  • 1 pórek
  • 8 cherry rajčat
  • 2 střední šalotky
  • 4 stroužky česneku zbaveného klíčku
  • 1 čerstvá červená chilli paprička zbavená semínek
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvě mletý pepř (pepper..field)
  • 2 filety ančovičky
  • 250 g libovějšího vepřového boku
  • sůl dle potřeby

VŠECHNO OSTATNÍ

  • majonéza / Hoisin omáčka dle chuti
  • 1 střední mrkev
  • 2 stonky jarní cibulky
  • stonek koriandru
  • 50 g solených arašídů

Postup

Krok 1 – Knedlíčky

Nejprve si v hrnku vidličkou smícháme rozdrobené droždí a lžíci třtinového cukru až do podoby kašičky. Zalijeme do půli hrnku teplým mlékem (teplota mléka nesmí přesáhnout teplotu těla, takže ohříváme max na 37 stupňů), přisypeme lžíci hladké mouky, špetku soli, promícháme a povrch posypeme trochou hladké mouky. Necháme vzejít kvásek na teplém místě (potrvá to přibližně 15 min). Mezitím si smícháme suché ingredience – zbylou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. K ní přilijeme vodu, zbylé mléko a vzešlý kvásek. V kuchyňském robotu s nástavcem na hnětení na nejnižší rychlost těsto zamícháme. Jakmile budou všechny suroviny zapracované, postupně přidáváme po kouskách změklé máslo (snadno povolíme máslo nakrájené na menší kousky pár sekund v mikrovlnce). Hněteme v robotu 10 min, aby se těsto krásně propracovalo a lepek se začal vázat. Těsto se bude lepit (viz foto níže), nebojme se toho a po 10 minutách jej přendáme do mísy vysypané trochou hladké mouky. Mísu zabalíme fresh fólií a dáme kynout na teplé místo (trouba vyhřátá na 40 stupňů nebo k radiátoru) po dobu hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Krok 2 – Příprava masovo-zeleninové směsi

Pokud můžeme použít mlýnek na maso, pak všechnu zeleninu nakrájíme nahrubo a společně s nahrubo nakrájeným bůčkem pomele najemno. Pokud mlýnek nemáme, pak si koupíme tučnější vepřové mleté, které smícháme s najemno nakrájenou zeleninou, kterou v hmoždíři (nebo sekáčku) co nejvíce podrtíme.

Krok 3 – Dokončení knedlíčků

Následně těsto propracujeme, aby se uvolnily plyny, které vznikly při kynutí, a vyválíme na pomoučeném válu z půlky těsta placku, která bude zhruba 1 cm vysoká. Do hrnce nalijeme 2 cm vody, na hrnec položíme pařáček s pečícím papírem. Z placky vykrojíme hrdlem sklenice o průměru 8 cm celkem 10 placiček (to samé následně z druhé půlky těsta).  Ty pomažeme pomocí mašlovačky rostlinným olejem. Placičky poté přehneme vejpůl tak, že poolejovaná strana je uvnitř, vložíme na pařáček a zakryjeme pokličkou. Vaříme v páře 10 min.

Krok 3 – Finalizace masovo-zeleninové směsi

Směs opepříme, osolíme a dáme si co nejvíce rozžhavit pánev s nepřilnavým dnem. Po pár minutách do pánve vložíme masovou směs a opékáme na vysoký stupeň dozlatova. 

Teď už jen placičky potřeme majolkou/omáčkou dle libosti, dospod dáme mrkev nakrájenou na nudličky, na ni štědrou dávku masovo-zeleninové směsi, nakrájenou jarní cibulku a nahrubo nasekané solené arašídy a koriand. Všude to padá, pusu máte celou špinavou, ale je to setsakramentsky dobré! Tak si to užijte a budeme rádi, když nám dáte zpětnou vazbu, jak jste si pošmákli. :-*

Share This